Реклама / Ads
12| 9340 |21.05.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шаламанов: Да закупим пълните възможности на F-16, цената е на второ място

.
Велизар Шаламанов
”С придобиването на F-16 започва трансформацията на въоръжените ни сили. Въпросът с парите е много важен, но той е на второ място, след концепцията за цялостната трансформация и ако този проект продължи да се бави, се забавя цялостната промяна във въоръжените сили” , заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов.
 

По думите му пред пред ON AIR за да е пълен пакетът на F-16, това означава и нови тримерни цифрови радари, системи за опознаване и за предаване на данни и др.

Според него от изключителна важност е при придобиването на изтребителите да бъдат закупени пълните му възможности, тъй като това е била основната стратегическа причина за изборът им.

 

Очаква се окончателният договор за доставката на изтребителите F-16 да бъде подписан до края на юли – преди лятната ваканция на парламента. Някои от параметрите, които се предлагат от американската страна в офертата за придобиване на нов изтребител обаче, не са изгодни.  Според военния министър Красимир Каракачанов заплащането е по-високо от очакваното и то неоправдано по-високо.






Шаламанов каза още, че придобиването на самолетите означава повишаване на доверието към България.

 

"Постоянното ескалиране на изискванията забавя процеса", допълни  бившият министър. Той е на мнение, че пакетът е достатъчен за това, от което България има нужда.

 

А на въпроса дали САЩ биха направили компромиси с условията, той отговори така:

Ние знаем в детайли какви са изискванията от страна на Съединените щати и не трябва да се правим на изненадани. Това, което ни предлагат, си заслужава цената.

 

Според Шаламанов бъдещето на българската армия е в многонационални формирования, но за това трябва нова техника и добра подготовка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5832 |07.03.2019 Министър Т. Петкова: Може да има и руски фирми като подизпълнители на ”Турски поток” . 3| 7265 |01.10.2018 Велизар Шаламанов: Изборът на нови изтребители ще бъде между Ф-16 и ”Грипен” . 3| 8952 |14.06.2018 Васил Тренев е новият изпълнителен директор на Софийска вода . 0| 4491 |21.09.2017 Над 5 600 допълнителни места във влаковете за почивните дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads