Реклама / Ads
3| 3912 |13.11.2017 НОВИНИ

От ”Шалом” също осъдиха поругаването на Альоша

.
От пловдивската структура на ”Шалом” разпространиха декларация, която осъжда посегателството над паметника Альоша.
 
Ето какво се казва в становището, разпространено до медиите.

В последно време ставаме свидетели на процеси, които въвличат еврейската общност на България в тълкуване на станали по време на Втората Световна война събития. Определени сили правят  внушения.  Злонамерено се драска варварски по паметници и с  квалификации се обиждат групи от хора.

В петък това продължи, този път в Пловдив. Бе посегнато на Паметника Альоша. Свастиките и нацистките символи бяха съпроводени от обиди към еврейската общност. Нас, представителите на българската, в частност на   пловдивската еврейска общност, това ни наскърби и обиди. За съжаление, това отекна и в еврейски организации по света. Бе погазена паметта на 6 млн. наши сънародници, братя и сестри, загинали в лагерите на смъртта по времето на Холокоста. Категорично протестираме против този вандалски акт. Заставаме зад пловдивската общественост, която осъди това действие.Всички знаем, че всеки опит  за разпространяване на омраза, ксенофобия и антисемитизъм се преследва от българските закони и вярваме, че съответните  органи ще издирят нарушителите.

Искаме да напомним, че българските евреи са част от българското общество. Нашите деди са живели тук от столетия и са взели участие във всички борби в името на България. Участници са през годините в  развитието на българската държава, в изграждането на нейната база и надстройка. Преди 75 години българския народ , Православната църква, интелигенцията спасиха от неминуема смърт своите еврейски сънародници и написаха една светла страница в историята на 20 век , която евреите по света никога няма да забравят.

Нашият хилядолетен и красив град не познава  омразата между отделните етнически общности. Продължаваме да живеем заедно и приятелски, давайки пример на други общества по света в името на един справедлив свят!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5517 |07.11.2017 ”Шалом”: Спасяването на българските евреи е дело на българския народ . 4| 4607 |25.10.2017 Осъдиха Валери Симеонов за реч на омразата в парламента . 0| 5317 |23.10.2017 Осъдиха Анита Мейзер на 4 години и 6 месеца затвор . 3| 4535 |27.09.2017 Бившата координаторка на НФСБ призна за бежанците, осъдиха я условно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads