Реклама / Ads
2| 5565 |07.11.2017 НОВИНИ

”Шалом”: Спасяването на българските евреи е дело на българския народ

.
Във връзка с изказването на говорителя на Руското външно министерство Мария Захарова, по повод оскверняването на паметника на Съветската армия в нощта на 31-ви октомври 2017 г. и ролята на съветските воини за предотвратяване депортацията на българските евреи по време на Втората световна война, от Организацията на евреите в България „Шалом“ припомнят политическата позиция по въпроса на съдбата на евреите под българско управление в годините на Холокоста в Европа.
 

Пълният текст на позицията на "Шалом":

 

1. В годините на Втората световна война българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта. Спасението е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост. За този акт на българите евреите ще бъдем винаги благодарни.

 

2. Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, по времето, в което тези територии са били под българска администрация в годините на Втората световна война, е исторически факт, който не може да бъде отречен. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им.

 

Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство. Затова е важно българско правителство, по време и на място, което то прецени, да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г.

 

3. Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за анти-българска пропаганда днес и в бъдеще.

 

Американският еврейски комитет, цитиран от български медии, също излезе с позиция по изказването на говорителя на Руското външно министерство Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи по време на Втората световна война.

 

Твърдението е фактически невярно и е крещящ пример за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма, казва главният изпълнителен директор на организацията Дейвид Харис.

Москва иска да си присвои българското усилие да бъдат спасени евреи по време на войната. Това е още един пример за руските опити да се изопачава историята и да се извършва намеса в живота на съседните и бившите сателитни страни, се казва още в позицията на Американския еврейски комитет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7637 |04.11.2017 Русия признава приноса ни за спасяване на българските евреи . 3| 4264 |04.11.2017 Каракачанов: Българите са спасили българските евреи . 7| 5660 |04.11.2017 Радев скастри Москва за българските евреи . 19| 5377 |03.11.2017 Русия заяви, че Червената армия е спасила българските евреи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads