Реклама / Ads
8| 5055 |16.11.2013 НОВИНИ

В. Шарков: По заповед на звездите е полицейското насилие

.
Ваньо Шарков
Особено опасни са зачестилите случаи на непредизвикано полицейско насилие, съпроводени с превишаване на правомощията и грубо нарушаване на законови норми и правила. Жертва на този произвол стана и нашият колега и уважавана в обществото личност - д-р Ваньо Шарков. Полицейските действия ограничават и нарушават граждански права, гарантирани в Конституцията.
 

Това се посочва в изявление на партиите от Реформаторския блок във Великотърновска област. Регионалният граждански съвет към блока изразяват тревога и загриженост по повод ескалиращото напрежение в страната.  

„В обществото се нагнетява чувство за несигурност, страх, властващо беззаконие. Благосклонно се освобождава поле за изява и на маргинални фашизоидни групи, вместо да бъдат преследвани от закона", пише в позиция на реформаторите. Те призовават гражданите на В. Търново и страната: „да отстояват смело своите граждански свободи, да изявяват своята категорична непримиримост към загубилата легитимност върхушка, да не губят кураж пред лицето на насилието и беззаконието, обхванали страната."

„Всеки можеше да попадне в подобна ситуация. По-страшно беше как полицията се отнасяше към студентите. Как полицията може да бие деца, момичета", заяви пред Нова телевизия д-р Ваньо Шарков. „Когато попитах едни от полицаите защо това се случва, той отговори: „Така заповядаха звездите". Вероятно имаше предвид звездите върху пагоните му", разказа бившият депутат.

„Поведението на полицията търпи укор, защото е в противоречие с изрични законови текстове", смята и Йордан Соколов, бивш Председател на Народното събрание и бивш вътрешен министър. Много от тези неща, на които бяхме свидетели, граничат с престъпни състави. Лицата, които са дали тези заповеди, трябва да си понесат отговорността", смята Соколов. Според него прокуратурата е тази, която трябва да каже кой ще понесе отговорност за това.

Партиите от дясното обединение апелират да се регистрира и документира всеки случай на полицейско или бандитско насилие върху граждани.

Реформаторският блок ще ползва всяка законова възможност за защита на гражданите и за опазване на обществения ред в страната. Това можете да сторите чрез средствата за електронна комуникация или на тел. 02/ 400 99 32, посочват реформаторите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6415 |30.10.2013 Отмениха скандалната заповед на Йовчев за ротация в СДВР . 6| 5787 |17.07.2013 МВР: Сертов дал заповед за "Галерия" . 17| 5999 |30.05.2013 Калин Георгиев даде последната си заповед към служителите на МВР . 4| 5096 |21.02.2013 В. Шарков: Бяха подменени исканията на протестиращите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads