Реклама / Ads
60| 8216 |28.10.2020 НОВИНИ

“Шарли Ебдо” с карикатура на Ердоган. Конфликтът с Франция се задълбочава

.
Източник: Twitter, ”Шарли Ебдо”
Задълбочава се кризата в отношенията между Турция и Франция и острата комуникация между Реджеп Ердоган и Еманюел Макрон. Заради думи на френския държавен глава по повод убийството на френския учител Самюел Пати избухна цял скандал по линията на ислямофобията. Франция обаче отказва да мълчи - сатиричното издания “Шарли Ебдо” публикува неприлична карикатура на Реджеп Ердоган. А Турция реагира незабавно.
 

Мъж с гол тумбак, монахиня с вдигната пола и надпис "Ердоган - той е много забавен насаме" - това е корицата на новия брой на сатиричното издание, което стана обект на терористична атака през 2015 година.

 

Тогава в редакцията на вестника избухна бомба, а в резултат загинаха и журналисти. Повод за атентата бе скандална карикатура, осмиваща пророка Мохамед. Именно тя е станала повод за убийството на Пати. Учителят е бил обект на заплахи след като е говорил пред учениците си за свободата на изразяване. Карикатурата също така бе публикувана в изданието повторно години по-късно.

 

Макрон обеща да се бори срещу ислямския сепаратизъм и заяви, че това е “религия в криза”. Впоследствие Ердоган заяви, че френският му колега има нужда от психиатър и призова Близкият Изток да бойкотира френските стоки в магазините.

 

Турция реагира остро на новата карикатура в “Шарли Ебдо”.

 

“Не можете да заблудите никого, като се скриете зад свободата на словото. Осъждам неморалната публикация в този непростим френски парцал по адрес на нашия президент”, посочи вицепрезидентът на Турция Фуат Октай в Twitter.

 

“Призовавам моралната, добросъвестна международна общественост да се обяви срещу този позор. “Шарли Ебдо” публикува серия от презрителни картинки уж за нашия президент. Осъждаме тези отвратителни усилия да се разпространи расизъм и омраза”, посочи турският директор по комуникации Фахретин Алтун.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4843 |25.09.2020 Поне четирима ранени при нападение с нож край ”Шарли Ебдо” . 16| 8180 |19.08.2020 Карикатура: Подхвърлен кокал ли е предложението за нова Конституция? . 16| 4764 |08.06.2020 Борисов: 201 милиона лева ще се върнат на топлофикациите, очаквам хубава карикатура . 9| 4802 |08.02.2020 Китай скочи срещу карикатура за коронавируса в датски вестник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads