Реклама / Ads
30| 5501 |19.11.2013 НОВИНИ

Шеф на бежански център: Искат хотели и леки коли

.
Източник: Булфото
Около 200 души, настанени в Транзитния център в Харманли, са обявили гладна стачка заради лошите условия във фургонния лагер. В ротеста са се включили граждани от сирийски и афганистански произход, които търсят закрила у нас.
 

 

Те се оплакват от липсата на медицинска помощ, отопление и  недостатъчната храна, заради което не могат да спят във фургоните и палатките. „Живеем като животни. Търсим помощ. Защо българското правителство ни приема, след като не може да осигури нормални условия”, питат хората в центъра в Харманли.

 

Протестиращите са застанали пред бариерата на входа на лагера и не пропускат автомобилите, които влизат и излизат от Транзитния център. „Когато спряхме колите, започнаха да ни бият. Полицаите се държат с нас като с животни”, обясниха настанените в центъра.

 

Директорът на транзитния център Жельо Желев потвърди за протеста на хората. „Те правят стачка, ама и те не знаят за какво. Искат да получат за три дена статут, после да бъдат настанени по хотели и да карат леки коли. Просто няма как да стане”, категоричен беше той в коментар за btvnews.bg.

„Утре тия хора могат да настояват и за джакузи. Ми знаете ли, че сред тях има и такива сами мъже - те настояват за гаджета. Друг дошъл с две съпруги и настоява да сменим законодателството и да узаконим втората му жена”, изреди Желев.

По думите му, имигрантите нямат право да се оплакват от липса на медицинска помощ, защото „линейката седи и обслужва”.

 

Желев категорично отрече да е упражнено насилие от страна на охраната срещу обявилите гладна стачка. „Никой не са били полицаите, изобщо нямат контакт с тях. Те седят от едната страна на оградата, а полицаите от другата”, обясни Желев.

 

Лагерът в Харманли е най-претоварен от всички центрове за настаняване на търсещи убежище у нас. Той има обем с места до 450 души, но по последни данни в него са настанени повече 1 100 чуждестранни граждани и капацитетът е запълнен близо 250%.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5137 |18.11.2013 Само 20 на сто от КНСБ искат национална стачка . 70| 5370 |13.11.2013 Студентите се разграничиха и от Борисов, искат да се махне и той . 4| 7171 |12.11.2013 ДПС искат отмяна на банковата тайна и за политиците в ЕС . 11| 7311 |10.11.2013 Близо 1000 души отново протестираха в Телиш срещу разкриването на бежански лагер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads