Реклама / Ads
1| 5418 |12.09.2010 НОВИНИ

Шеф на фирма, уличен в измама, плаща от джоба си 285 хил.лв.

.
Управител на софийска фирма ще трябва да запплати от собствения си джоб 285 000 лева, след като се опитал да продаде част от имуществото на дружеството на по-ниски цени от пазарните, пише news.bg.
 

По този начин мениджърът искал да избегне плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски от фирмата.

По време на ревизия на дружеството инспекторите от НАП установили, че то има задължения към бюджета за стотици хиляди лева.

За да избегне налагането на запори и евентуалната продажба на имуществото на фирмата от НАП, шефът започнал да продава активите. Така още докато течала ревизията управителят продал на безценица три служебни автомобила и едно вземане на фирмата от неин клиент.

Ревизорите от Националната агенция за приходите установили, че при тези сделки той е намалил стойността на имуществото на управляваното от него дружество с 285 000 лева.

Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за намаляване на имуществото на фирма, което би могло да послужи за покриване на дългове към НАП, както и заради продажбата на активи под пазарните цени, управителят носи солидарна отговорност. Тоест той ще трябва да плати със собствени средства 285 000 лева, с които е намалил стойността на имуществото на дружеството.

По думите на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов солидарната отговорност на физически лица - управители или членове на управителни органи на търговски дружества, ще се използва все повече в работата на НАП в отговор на масовата практика за продажба на дружества с големи задължения на социално слаби, болни или на хора от малцинствата.

Според Стефанов трайното решение на този проблем е приемането на законови ограничения, недопускащи участието в нови търговски предприятия на хора, за които е доказано, че системно са извършвали данъчни нарушения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5467 |22.08.2010 НАП погна фирма, укрила огромни данъци по морето . 14| 5281 |20.04.2010 Райнов рекетирал дистрибуторска фирма, докарал я до фалит . 3| 5300 |07.11.2009 ГДБОП закова фирма, ползвала пиратски софтуери . 3| 5443 |20.06.2009 Зам.-министър участвал във фирма, спечелила конкурс след години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads