Реклама / Ads
Frognews
138| 5102 |29.10.2011

Шефът на БАН: Писна ми, до гуша ми дойде!

.
Н. Съботинов
Дано да се смилият над нас. След като академията беше запазена като научна институция, след като се запази нейната автономия, сега няма резон да се реже бюджетът й, казва шефът й.

Откакто съм председател на БАН се занимавам все с финансирането на академията, казва за Агенция „Фокус” акад. Никола Съботинов. Писна ми, до гуша ми е дошло. Не мога и вече да се оправям, защото ние искаме да работим спокойно, още повече, че ние сме организация с творчески характер на дейности, особено в областта на новите технологии, иновациите, където искаме да има известно спокойствие, за да бъдем полезни на хората със своите научни постижения, казва още Съботинов.

Въпреки всичко тази година Народното събрание е приело единодушно отчета на академията, от което става ясно, че тя добре си е свършила работата, що се касае до научната дейност, каза акад. Съботинов.

През 2010 г. направихме тежките реформи. Така че ние продължаваме да функционираме. Проблемът е, че ограничените средства влошиха условията за работа и това доведе до намаляване в значителна степен на собствените ни приходи. Ние не разчитаме само на държавния бюджет. Държавната субсидия я ползваме да заплащаме труда на хората и за функциониране на инфраструктурата. Иначе средствата за провеждането на научни изследвания идват по линия на проектите. Това са всъщност нашите собствени приходи на академията. БАН горе-долу през последните години общият й бюджет, който включва и собствените й приходи, и субсидия, е разпределен така: държавна субсидия около 60 % и собствени приходи около 40 %, което за една такава институция като нашата е много добре, казва още председателят на БАН.

В петък Общото събрание на академията прие декларация, в която се изразява категорично несъгласие с определения бюджет на институцията. Предвидени са и протестни действия за 1 ноември – Деня на будителите.

Дано да се смилият над нас. Приет бе нов закон за академията. Това беше добро решение. При е се съставяне на съвет на настоятелите, който работи. Преминахме под прекия отчет на парламента. Тоест след като академията беше запазена като научна институция, след като се запази нейната автономия, сега няма резон да се реже бюджетът й, коментира Н. Съботинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Шефът на СОС забъркан в далавери за милиони 15| 4396 |21.10.2011 . Шефът на Комисията антимафия погна протеже на Кушлев 7| 4704 |17.10.2011 . Шефът на М-tеl пред уволнение 19| 5396 |04.08.2011 . Шефът няма право да иска копие от лична карта 10| 5819 |25.07.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ