Реклама / Ads
8| 5013 |09.08.2014 НОВИНИ

Шефът на БЧК: Трагедията в Мизия нямаше да стане, ако човекът си беше на място

.
Христо Григоров
Причините за бедствието в Мизия са ясни - занижен контрол, пълна безотговорност и нехайство. Безспорно човешкият фактор е много важен.
 

Ако човекът си беше на място, ако институциите си бяха на място, ако обществото си беше на място, това нещастие в Мизия нямаше да се случи, заявява за БГНЕС председателят на БЧК Христо Григоров.

Според него, за да си дадем отговор на въпроса защо се случи бедата в Мизия, бедата в Аспарухово и на други места, трябва да си зададем няколко въпроса. Случи се защото нещо в дейността на човека е грешно. Ако направим анализ какво правим за 20 години, ще видим, че българските гори се изсичат безогледно и неконтролируемо. Трябва да се запитаме кой позволи това да стане? Второ, кой позволи България да се превърне в сметище? Боклуци се хвърлят навсякъде, включително и по деретата, реките. Трето, кой и срещу какво разрешава строителство в места, предназначени за залесяване? Четвърто, кой контролира в крайна сметка тези водоеми, които са дадени на концесия, попита той.

 

Хората в Мизия смятат, че в значителна част тяхното нещастие е заради тези водоеми над града. Причините са много и докато не си отговорим на тези въпроси, и докато някой не бъде наказан, тази държава ще продължава да е в бедствие, а природата ще продължава да си играе с нас, а ние ще продължаваме да губим хора заради нашето нехайство, каза Григоров.


Това, от което имаха нужда хората в Мизия в първия момент, ние го направихме. Българската армия се активира, Генералният щаб взе положително решение да изгради полева кухня, за което благодарим. В момента заедно БЧК и МО започваме да храним над 800 човека. Ние отправихме апел към веригите и те се отзоваха и ни снабдяват с продукти. Хората в Мизия имат нашата обща съпричастност. Не е необходимо в момента да правим призиви за събиране на дрехи. Най-напред трябва да изчакаме да се оттече водата, за да можем да влезем вътре и да направим оценка. На базата на тази оценка, ако хората имат нужда, тогава ще се реагира. Нека не злоупотребяваме с доверието на българина, с неговата съпричастност, каза председателят на БЧК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5137 |08.08.2014 Пращат психолози от ВМА в Мизия . 0| 5086 |07.08.2014 ЧЕЗ предупреждава! Режим на тока в бедстващата Мизия . 3| 5593 |07.08.2014 Н. Николов пред Фрог: След три дни започваме да мием Мизия . 5| 4821 |06.08.2014 Внимание! Ало-мафията вкара Мизия в измама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads