Реклама / Ads
6| 4798 |27.10.2020 НОВИНИ

Шефът на БНР към Банов: Поисканата Ви оставка е акт на себеуважение

.
Андон Балтаков Източник: БГНЕС
Директорът на Българското национално радио Андон Балтаков публикува отворено писмо до културния министър Боил Банов с един единствен въпрос: Ще оттегли ли предложения за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.
 

Отвореното писмо е публикувано в личния прфил на Балтаков във Facebook. То идва след седмица на назряващ конфликт между културния министър и шефът на общественото радио.

 

ФрогНюз припомня, че миналата седмица Балтаков внезапно депозира оставката си пред шефа на СЕМ Бетина Жотева. Той поиска предсрочно да бъде освободен от поста си заради отказ на управлението да гарантира независимостта на медиите от политически вмешателства. Балтаков обясни, че Министерството на културата е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на ЗРТ, който обаче не е същият, изработен от експертите в работната група.

 

Балтаков и Банов днес трябва да седнат на разговор, който ще се проведе онлайн.

 

Ето и целият текст на отвореното писмо на Балтаков:

 

"Министерство на културата

 

Уважаеми г-н Банов,

 

Позволявам си да Ви напиша това писмо, защото се опасявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за сложност на ситуацията, в която поставихте медийната среда в България и в частност

 

БНР - Българско национално радио, което ръководя.

 

В следобедните часове на вчерашния ден (понеделник), началникът на Вашия кабинет ми изпрати кратко телефонно съобщение изразяващо желание за разговор. Веднага се обадих на изпращащия съобщението номер и след няколко разменени изречения с Вашата сътрудничка провидях диаметрално противоположните ни схващания за реалността в момента.

 

С уважение и готовност щях да посетя Вашия кабинет вчера в 17:00 часа, но в този час чаках пред лаборатория, за да ми бъде направен третия поред за последните два месеца ПСР-тест, след среща с доказан носител на Covid-вируса миналата седмица. Все още очаквам резултата.

 

Помолих Вашата служителка – поради очевидната причина да не се срещам с хора – да проведем телефонен разговор, но тя настоя да бъде среща „някъде по-късно през седмицата“ след като излезе резултата ми. В крайна сметка уточнихме да се чуем днес, за да се организира видео-конферентна среща, на която да обсъдим „несъответствията“.

За да се подготвим за този разговор ще посоча, че аз имам един единствен въпрос, който би предопределил насоката на дискусията, а именно дали ще оттеглите предложения за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, като го замените с проекта изработен от експертната група.

 

Колкото до оставката Ви, която поисках в ефира на БНР "Хоризонт" – от опит мога да споделя, че това е личен акт, продиктуван от дълбока самооценка на околната среда, себеуважение и достойнство.

 

Очаквам нашата дигитална среща.

 

Поздрави,

Андон".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4368 |26.10.2020 Доц. Чорбанов: Сериозна държавна подкрепа стои зад всяка разработка на ваксина . 15| 6293 |26.10.2020 Шефът на столичната РЗИ хвърли оставка. МЗ мълчи за причините . 16| 5445 |24.10.2020 Шефът на БНР: Решението за оставката ми не е детинско, не оказвам натиск . 7| 4797 |23.10.2020 Петър Чобанов: Бюджетът за 2021 г. е предизборен, в него имаме раздаване на калпак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads