Реклама / Ads
16| 5436 |24.10.2020 НОВИНИ

Шефът на БНР: Решението за оставката ми не е детинско, не оказвам натиск

.
Андон Балтаков
Решението ми /за оставката/ не е детинско, не съм го взел на базата на емоции. Аз не оказвам натиск. Аз имам ясни принципи. Последното нещо, което искам да оставя в обществото като усещане, е, че съм се предал. Не, не съм се предал! Но всеки ръководител знае какви лостове притежава, за да постигне определена цел. Това каза шефът на БНР Андон Балтаков по БНР за това, че преди няколко дни хвърли оставка от поста на генерален директор на националното радио.
 

Аз съм стратег и виждам нещата в перспектива – тези неща, които могат да ме възпрат да изпълня това, което съм обещал в концепцията си. Не искам да виждат в мен човек, който ги е излъгал, че ще промени нещо. 

 

Очаквам да видя ще има ли сигнал. И той трябва да бъде много ясен, че има воля законодателството да стане и да даде възможност на обществените медии да бъдат свободни и независими. Сигналът, който чакам, е от хората, които направиха тази бъркотия – Министерството на културата. Как да съм сигурен, че това ще се случи. Тук въпросът е на доверие.

 

Аз не искам да съм новината. Новината е, че в България нещо се е случило не както трябва и трябва да се променят основните  принципи, по които се формират тези неща. Аз поех отговорност да катализирам процесите в БНР, така че то да стане наистина обществено. 

 

Аз имам няколко сериозни ангажимента към БНР – Сметната палата и да подготвя екипите за смяна на ръководството. Едни от основните рискови фактори, който могат да попречат на реализирането на концепцията ми, са външната среда, законодателството и законовата рамка, в която съществува БНР. Човек знае какво зависи и какво не зависи от него. 

 

На въпрос защо не бяха подкрепени внесените поправки от Вежди Рашидов, председател на комисията по култура и медии в НС, той каза:

„Аз ги подкрепях, но всичко се случи в рамките на 24 часа, а и аз виждах, че същите ще бъдат внесени в законопроекта, по който работим в Министерството на културата. Другият голям проблем е, че законопроектите са няколко. И аз не искам да обиждам колегите от Министерството на културата по отношение на координацията на тези няколко законопроекта. Координацията трябваше да се случи в Министерството на културата, за да се изгради един стойностен законопроект, но това не се случи. И сега на парламента се прехвърля един изключително сложен въпрос – да координира и балансира два законопроекта, които засягат един тип закон.“

 

Попитан ще бъдат ли внесени отново предложенията на БНР, той уточни:

 

„Да, разбира се, ще ги внесем. На срещата със Съвета за електрони медии в четвъртък постигнахме съгласие, че двете обществени медии и СЕМ ще внесат общи позиции като коментар на предложения за обществено обсъждане законопроект. И ще следим много внимателно процесите, които се случват по приемането или отхвърлянето на тези липсващи членове.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5113 |24.10.2020 Куп въпроси след решението на здравния министър да се спрат плановите операции . 2| 7488 |23.10.2020 Поискаха оставката на Кирил Домусчиев като член на Изпълкома на БФС . 3| 4379 |22.10.2020 СЕМ чака до 1 ноември шефът на БНР да преосмисли оставката си . 4| 4452 |22.10.2020 БСП иска оставката на Боил Банов заради скандала с шефа на БНР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads