Реклама / Ads
0| 4191 |31.03.2016 НОВИНИ

Шефът на ДАИ и още 8 служители се сдобиха с обвинение за корупция

.
Цветелин Цветанов
Девет служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" са обвинени в корупция сред които е и директорът на Агенцията Цветелин Цветанов, съобщиха от специализираната прокуратура след вчерашната спецоперация в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Преди това бяха задържани 16 души.
 

Главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР, предупреди: Ние ще изправим пред съд хората, които са участвали в тази корупционна схема. Тя ще се възпроизведе отново, защото просто агенцията издава всичко онова, което е необходимо, за да имате два товарни автомобила, за да имате няколко таксиметрови автомобила и най-сетне автомобилите на агенцията са по пътищата, които проверяват професионалните шофьори и извършвания превоз. Казано по друг начин, държавата трябва да прецени, дали всичко това да продължава да бъде концентрирано в едно структурно звено на нейната администрация и дали тези режими трябва да продължават по този начин. Защото цялата корупционна схема се възпроизвежда, на практика сменят се само хората през определени периоди.

 

Операцията се планира от няколко месеца. Тя е продължила цяла нощ, като са извършени претърсвания и изземвания на 54 адреса. Работи се по няколко линии, една от тях е съзнателното манипулиране на изпитите. Например, във Видин – у инспектори, които днес е трябвало да проведат изпит за любители шофьори, са открити готови решени тестове. При обиските са открити и пари.

 

Подробностите за корупционните схеми ще бъдат оповестени на пресконференция на спецпрокуратурата. Доколкото тази спецоперация повтаря друга от 2013 година, когато беше задържан тогавашният шеф на ДАИ Валентин Божков и още 12 негови подчинени, а обвиненията бяха за същото, главният прокурор коментира автомобилната мегаагенция:

 

Тук е концентриран един огромен интерес, който е свързан с издаване на регистрационни, лицензионни и всякакви други документи на превозвачи, както и едновременно с това полагането на изпити и оценка на резултатите от тези изпити, не само от любители шофьори, но и от професионални шофьори за различни категории. Точно това концентрира огромен интерес в агенцията и на практика това е източник на корупционен риск, и съответно корупционна схема. Ние ще си свършим нашата работа, но трябва да се прецени доколко това структурно звено на министерство на транспорта може да концентрира в себе си интересите, от които зависи буквално бизнесът на всеки превозвач и прехраната на всеки шофьор, който упражнява такава професия.      

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4946 |29.03.2016 Шефът на БЛС: Ще има протести, докато не остане стария рамков договор . 0| 4643 |28.03.2016 Шефът на ЦРУ Бренан агитира в Москва срещу Асад . 0| 5290 |28.03.2016 Шефът на ВАС гледа при закрити врати дело на КТБ! Защо ли?! . 0| 4472 |26.03.2016 Австрия е готова при нужда да командирова служители на българската граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads