Реклама / Ads
14| 9355 |12.03.2012 НОВИНИ

БГ шефът на Дойче Веле: Европа е лицемерна и тъпче на едно място

.
Ал. Андреев
Дълго време лидерите на по-големите държави държаха Европа в един стегнат корсет; те се държаха като патриарси, но тази патриархална идилия се срути, съобщи Александър Андреев.
 

В ЕС демокрацията едва сега възниква, заяви на публичния дебат "Европа на солидарността и/или Европа на егоизма?" Александър Андреев, главен редактор на българската секция на радио "Дойче веле", предаде БГНЕС.

 

"В националните държави от стария ЕС, демокрация имаше, но самият ЕС, освен една свободна икономическа зона, беше в най-добрия случай, един дискусионен клуб и катедра за произнасяне на красиви слова. На висок глас всички настояват за повече демокрация в ЕС, но тази демокрация се гърчи в родилни мъки, защото европейците гласоподаватели се опитват да принесат върху Европа своя демократичен вот чрез националните си политици и се получава един порочен кръг", допълни Андреев. Във всички държави от ЕС има преразпределение на благата между по-богатите и по-бедните региони, градове и провинции. В Германия никой не се замисля за това гигантско преразпределение, но когато се оказа, че такова преразпределение е необходимо в ЕС, скандалът беше огромен, защото хората нямат същото отношение към ЕС, каквото имат към собствените си държави, коментира още той.

 

"Дълго време националните политици в Европа и особено лидерите на по-големите държави се държаха като патриарси, обаче, тази патриархална идилия се срути и те вече трябва да съгласуват думите и делата си", каза още той. "Националните политици трябва да направят най-после един много драматичен избор, който аз свеждам до това дали да си копаят своята малка, обозрима, идилична, спокойна градинка с ясни граници, които се опазват лесно или пък да тръгнат да работят по необозримия европейски пейзаж, пълен с неочаквани опасности и с уникални шансове. Защо точно сега е настъпил този момент, в който с лицемерието трябва да се приключи и да се сложат картите на масата?

 

Причините за това са комплексни. Първо, идиличният и безкризисен ЕС беше продукт на ужасяващите войни през 20 век, а след това и на Студената война. Този съюз беше инструмент за създаването на т.нар. "вечен мир". Днес всеки ще каже, че в Европа в момента няма сериозна опасност от война и мирът вече не може да е единственото основание за съществуването на този досегашен ЕС. Приключи и Студената война. Второ, един вече многополюсен свят, в който и парите, и стоките и хората се придвижват с небивала досега скорост, някогашният ЕС вече не е адекватен. Целият свят се е превърнал в една свободна икономическа зона т.е европейците са изгубили някогашното си предимство и ако искат да запазят една от главните роли на световната сцена, те са просто длъжни да се откажат от архаичния модел и да го разчупят.

 

Трето, вече се набива на очи лицемерието на политиците, които дълги години се кълняха на думи в обединена Европа, но на практика я държаха в един стегнат корсет. Това лицемерие се оказва и крайно непродуктивно. Европа тъпче на едно място заради това лицемерие", заяви още Андреев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5284 |07.03.2012 Шефът на затворите - без участие в помилванията . 75| 9296 |24.02.2012 Шефът на Комисията Кушлев драматично хвърли оставка . 82| 5636 |17.02.2012 Шефът на „Напоителни системи” още нямал висше . 24| 5889 |04.02.2012 Шефът на ГДБОП бори онкологично заболяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads