Реклама / Ads
23| 13772 |22.04.2015 НОВИНИ

Шефът на СВ за Фрог: Съдът не се е произнесъл за ген. Шивиков, удря се армията

.
Ген. Андрей Боцев
В декларация командирът на сухопътните войски генерал Андрей Боцев и пехотата застават твърдо зад командира на карловската механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, обвинен в злоупотреба с военно положение. Недопустимо е от едно повдигнато обвинение към един от висшите офицери в Българската армия, командир на елитно формирование, ерудиран и перспективен генерал, по което съдът не се е произнесъл, да се уронва престижът на армията като цяло.
 
Ето какво пише в декларацията на Сухопътни войски:

"В последните години БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ се нагледа и наслуша на обидни думи, квалификации и негативни изказвания по свой адрес. Военнослужещи и събития, инициирани или осъществени с помощта на армията бяха оплювани, участието й във всякакъв вид дейности – неглижирано.  А през това време военнослужещите изграждаха мостове на мястото на отнесените от наводненията, изправяха електрически стълбове,  доставяха хляб и вода, рискуваха живота си като висяха на въжетата на вертолетите  за да помогнат на изпадналите в беда, спасяваха животи в пътно-транспортни произшествия – там, където другите не спираха да помогнат... Получавахме отлични оценки от нашите коалиционни партньори и по време на учения и на съвместни тренировки и на мисии. Утвърждавахме и продължаваме да утвърждаваме АВТОРИТЕТА  на България.


Свидетели сме на това, че бяхме наричани торбари, чорбари и какви ли не още. Битува мнението, че няма нужда от армията ни, че ние сме храненици на държавата. Нищо, че хлябът, който ние произвеждаме се нарича НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ. Опитвахме се всячески да се защитим, да докажем, че дори един живот да сме спасили, от нас има нужда.
Да, към Българската армия има отношение – положително преди години според всички социологически проучвания, а сега – пак според същите проучвания – негативно.
Ние сме си същите, нашите задачи по защита на националната сигурност, подкрепа на международния мир и сигурност и оказване помощ на населението са същите и ние ги изпълняваме с чест и достойнство, независимо от това дали получаваме признание или не.

И ние мълчим, защото нямаме законовото право да протестираме. Независимо от големите „облаги” – „високи” заплати, ранно пенсиониране и т.н., ние сме с 3000 бройки под щата.  
Трудно се изгражда един военнослужещ – чрез продължително обучение, солидна подготовка и опит, смяна на гарнизони, тренировки, учения,  мисии зад граница... Недопустимо е от едно повдигнато обвинение към един от висшите офицери в Българската армия, командир на елитно формирование, ерудиран и перспективен генерал, по което съдът не се е произнесъл, да се уронва престижът на Българската армия като цяло. Точно в момент, когато той е предложен да заеме престижна и извоювана с много труд международна длъжност!?

Не бих искал да оправдавам или оневинявам генерал Шивиков – това ще направят оторизираните органи. Искам да кажа само това, че всеки един офицер, без изключение, е ползвал помощта на колеги и приятели, когато е сменял по десет-петнайсет пъти квартирата си и е бил местен от гарнизон в гарнизон. Когато съпругата му е оставала без работа, а децата са сменяли по няколко училища. И винаги е разчитал единствено и само на колегите си. Защото ние сме част от едно семейство и в добро, и в зло!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9929 |21.04.2015 Само във Фрог: Прокуратурата свързва Ченалова с наркотици, за да й вземе имотите? . 2| 5404 |21.04.2015 Атанас Русев за Фрог: Само на „Корал“ има издадени 35 незаконни разрешителни за строеж . 12| 4331 |19.04.2015 Шефът на АПИ: Отсечки от магистралите не са ремонтирани от десетилетия . 27| 7456 |18.04.2015 Шефът на МВР: Преди два дни дойде глоба за моя син и той си я плати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads