Реклама / Ads
0| 4038 |12.12.2014 НОВИНИ

Шефът на Лувъра похвали Рашидов за 5-годишното споразумение

.
Вежди Рашидов и Жан-Люк Мартинез Източник: Пресцентър Министерство на културата
Вежди Рашидов подписа официалния договор за изложба на тракийските съкровища с президента на Лувъра д-р Жан-Люк Мартинез. Изложбата ще бъде открита на 15 април 2015 година. 1628 експоната от 17 български музея ще бъдат изложени в залите на крило „Ришельо" в световния музей в продължение на три месеца.
 
Договорът бе подписан в присъствието на българския посланик в Париж Ангел Чолаков, дипломати, членове на делегацията на културата на България, директора на Българския културен институт в Париж Диана Игнатова, археолози и специалисти.

Д-р Жан-Люк Мартинез благодари на министър Рашидов за голямата енергия, която той вложи в договарянето на изложбата.

„Не става дума просто за една впечатляваща изложба, която ще е акцентът в работата на Лувъра през 2015 г., а за нещо много по-голямо - представянето на България. В този процес ролята на Вежди Рашидов за подписването през 2012 г. на петгодишно Споразумение на България с Лувъра е изключителна", заяви д-р Жан-Люк Мартинез. Той поясни, че не само Лувърът, а и останалите държавни музеи във Франция не работят с частни колекции и по тази причина изложбата на тракийските съкровища включва само експонати от българските държавни музеи.

Ще бъдат показани и филми за местата, където са открити експонатите, като част от потенциала на българския културен туризъм.

Екипи на водещи френски медии ще бъдат в България през февруари 2015 г., за да разкажат подробно за нашата страна и културното ни наследство. Реципрочно в България през следващата година ще има изложби от Лувъра - обсъжда се тук да гостуват експонати от колекцията на египетското изкуство на световния музей, както и прочутото съкровище Боскореале.

Министър Решидов подари на Жан-Люк Мартинез сувенирна реплика на маската на Терес. Оригиналът е включен в експозицията в Лувъра.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4432 |12.12.2014 Шефът на НЗОК: 2015 се съсредоточаваме върху здравната реформа . 2| 4481 |11.12.2014 Шефът на НЕК: Дължим 3,5 млрд. лв., продължаваме да затъваме . 3| 4252 |07.12.2014 Шефът на зоопарка: Упояването на тигъра бе трудно, 3 пъти бе отстрелян . 0| 4237 |05.12.2014 Шефът на пожарната: В Елхово очакваме усложняване на ситуацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads