Реклама / Ads
3| 6822 |18.08.2015 НОВИНИ

Шефът на „Марица-Изток 3”: НЕК ще печели 100 млн. лв. от промяната на договорите

.
Има опасност за енергийната сигурност на страната през зимата, тъй като “Мини Марица-изток” нямат средства за разширяване на добива на въглища. Това твърди председателят на миньорския синдикат “Подкрепа” в мините Генчо Генчев. Той обясни, че заради борчове към доставчици и задължения на електроцентралите, мините нямат финансов ресурс, за да гарантират производството през студените месеци.
 

Причината за лошото състояние на мините е дефицитът в енергетиката и в частност в Националната електрическа компания. Невъзможността на НЕК да се разплати с производителите на ток, води до невъзможността на ТЕЦ-овете от Маришкия басейн да заплащат въглищата от Мини Марица-изток.

 

Кой колко дължи по веригата обясни председателят на миньорския синдикат на “Подкрепа” Генчо Генев.

До момента държавната електроцентрала Марица-Изток 2 и Брикел дължат на мините 120 млн лв., а американските ТЕЦ-ове “Контур Глобал” и “ЕЙ и ЕС” – около 250 млн. лв.

"Задълженията, както всички знаят, са натрупани през годините и вече станаха в размер над 370 млн. от четирите централи, които са в комплекса Марица-изток към нас", коментира за БНТ Генчо Генчев.

От “Контур Глобал” и “ЕЙ и ЕС” заявиха, че ще се издължат към мините веднага щом НЕК погаси борча си към тях от близо 960 млн. лева.

Задълженията на “Контур Глобал” към “Мини Марица -изток” са 189 млн. лв. и ще бъдат своевременно платени, в момента, в който ние получим парите от НЕК- още същия ден ще преведем парите към мините, увери Гари Левсли, главен изп. директор на “Контур Глобал Марица изток 3″ .

Миналия петък бе подписан окончателeн договор между НЕК и двете американски централи за намаляване с около 15 % на цената за мощност.

"НЕК ще спестява около 100 млн. лв. на година благодарение на това подписано споразумение за изменение на договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия както с нас, така и с другата американска централа ЕЙ И ЕС. В бъдеще, осланяйки се на факта, че НЕК ще ни плаща редовно, ние също ще се разплащаме редовно на мините и това ще бъде една здравословно работеща система”, обеща Левсли.

Споразумението ще влезе в сила едва, когато НЕК разплати натрупаните до момента задължения от 388 млн. лв. към ЕЙ И ЕС и 500 млн. към “Контур Глобал”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5000 |13.08.2015 Шефът на КАТ иска драконовски закон срещу гонките . 3| 6464 |04.08.2015 Шефът на полицията: Сменихме екипите за убийството на Георги . 3| 4758 |02.08.2015 Шефът на КЕВР - магаре на мост, няма да подава оставка . 0| 5154 |27.07.2015 Юрий Павлов: Фандъкова ще спечели изборите в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads