Реклама / Ads
9| 5046 |25.02.2011 НОВИНИ

Шефът на НАП: Има заподозрени за изнасяне на данни от проверката на Цветанов

.
Кр. Стефанов
Ако се установи вина, ще бъде уведомена прокуратурата.
 

Не съм се ядосал на вестник „Галерия"; това е част от играта, обяви по БНТ шефът на НАП Красимир Стефанов. Информацията там била неточна. Мним приятел, който е дал на Цветан Цветанов голям заем, няма, а също така „Галерия" не уцели броя на банковите сметки на тъста и на тъщата, защото те са повече от обявените, каза Стефанов.

Ние сме направили предварителна проверка, тъй като имаме вътрешна информационна сигурност. Засекли сме двама наши служители - инспектори, които са боравили с ЕГН-тата на проверяваните лица. Съответно са ровили в информационните системи и са се интересували за тези лица. Те нямат право да правят това. В НАП всички служители имат пароли за достъп до системите, с които разполага НАП. Друг е въпросът, че имаш право да влизаш в определени системи и да се интересуваш за определени лица, само когато това ти е възложено от горестоящ ръководител, каза Стефанов.

Ако тези съмнения се потвърдят, шефът на НАП ще поиска от финансовия министър инспекторатът на МФ да направи проверка на тези лица. Ако се установи вина, ще бъде уведомена прокуратурата. Протоколите са публични и всеки може да ги гледа, при това положение как може екипът да прикрие нещо, попита шефът на НАП.

На мен ми стана странно хора, които не ме познават, хвърлиха упреци върху мен, че съм бил корумпиран, че съм зависим от службите, че съм оказвал натиск върху ревизорите, коментира Стефанов и категорично отрече всички тези твърдения. Той призова журналистите от в. „Галерия" да отидат на среща при него, да се запознаем и да им обясня как функционира НАП.

Когато се направи една проверка и има несъответствие, тогава проверката преминава в ревизия, съобщи Стефанов, и прибави, че сега една голяма част от процесуалните действия трябва да бъдат направени отново. Ревизията няма да протече за по-малко от 3-4 месеца. При проверката имало безпрецедентен натискът от политически партии, медии, общество. Апелирам при ревизията да спрем да бъдем заплашвани и притискани.

По повод на консултантските договори на Цветанов Стефанов поканил фирмите на лична среща. Странно ми е какво се очаква от тези консултантски договори. 40 000 лв. за три години от фирми, много ли е това, престъпно ли е? Стефанов бил учуден от това, защото се търсели сензации, а не се гледала същинската част.

Всички са равни пред закона, ако има данни за някой, че е нарушавал закона, НАП ще го провери, обеща Стефанов. През последните 20 години в България да криеш данъци и да надхитриш държавата беше национален спорт, добави той. В НАП имало по-агресивна политика в тази област и сега нещата били по-добре. Всички трябва да се плащаме данъците, напомни Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5942 |24.02.2011 Шефът на АПИ напусна . 1| 4715 |17.12.2010 К. Георгиев: Шефът на следствения арест е нарушил закона . 4| 5097 |21.11.2010 До 10 дни става ясен шефът на военното разузнаване . 1| 5028 |17.11.2010 МВР-шефът: Няма никакво обвинение срещу Филчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads