Реклама / Ads
10| 6607 |25.07.2011 НОВИНИ

Шефът няма право да иска копие от лична карта

.
Масовата практика да се ксерокопират личните карти на служителите при наемане на работа е незаконна.
 

Това става ясно от решение на Комисията за защита на личните данни. Членовете й получили жалба от Д. Д. П, че фирма е отказала да го назначи, защото не предоставил копие от документите си за самоличност. В сигнала си господинът разказва, че на 1 октомври миналата година е получил на електронната си поща оферта от ХПГДБС ЕООД за заемане на позиция МADO HR Generalist в дружеството. Описано било да върне част от формуляра заедно с набор документи, необходими за постъпване на работа. Посочвало се, че трябва да приложи двустранно сканирана лична карта. В разговор със специалист по човешки ресурси във фирмата той обяснил, че приема офертата и изпраща исканите документи. Вместо копие от картата Д. Д. П. прикачва файл с личните си данни от нея и посочва, че при поискване може да я предостави за потвърждаването им. 9 дни по-късно от фирмата го информират, че трябва да представи копие от документа си за самоличност. Той обаче отново отказва, като се позовава на наредба за необходимите документи при сключване на трудов договор.

Д. Д. П. е приканен да изложи писмено тази си позиция и е предупреден, че за нея ще бъде уведомен бъдещият му мениджър. Следва и телефонен разговор, в който на кандидата за работа е съобщено, че изискването на ксерокопие от личната карта е вътрешно за дружеството и представлява утвърдена практика при назначаване. Междувременно насроченото за същия ден подписване на договор с него е отложено. В продължилите контакти с представители на фирмата Д. Д. П. продължава да изтъква, че нейните правила не могат да противоречат на законодателството.

В крайна сметка след месец разправии той получава на електронната си поща писмо, в което го уведомяват, че дружеството се отказва от сключване на договор с него поради липса на всички изискуеми документи. При направената от комисията проверка ХПГДБС изтъкнала редица аргументи да постъпи така. Сред тях са дори проверки на Инспекцията по труда, при които на компанията било указано да събира копия от личните карти на служителите си и те да бъдат съхранявани в трудовите им досиета. Те били необходими, за да може фирмата да защити интересите си в съда в случай на злоупотреби. По тази причина това било стандартна и утвърдена практика, описана във вътрешните правила на компанията.

Според Кодекса на труда обаче данните, необходими за сключване на трудов договор, са: име, постоянен адрес. ЕГН, вид и степен на притежаваното образование, както и данни за научна степен, ако е свързана с изпълнение на задълженията. За целта може да бъде поискана лична карта, но тя трябва да се върне на притежателя, след като той е идентифициран като бъдещ служител, се посочва в решението на Комисията за защита на личните данни. По тази причина членовете й смятат, че изисканото копие е несъотносимо и надхвърля целите, за които се обработват данните на Д. Д. П. Още повече че гражданинът многократно е заявявал, че отказва да го предостави, което е едно от условията в Закона за защита на личните данни. Затова комисията е определила поведението на фирмата като грубо нарушение и е наложила санкция от 20 000 лв. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5517 |22.07.2011 Закон за българския език с 6 правописни грешки . 42| 5410 |20.07.2011 ЕК удари по БГ правосъдие и даренията в МВР . 17| 5172 |20.07.2011 Шефът на ВКС и Путин нищят съдебната реформа . 14| 6628 |13.07.2011 Л. Шулева: Делото срещу мен е "еманация" на БГ правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads