Реклама / Ads
2| 4058 |29.11.2018 НОВИНИ

Шефът на правната комисия в НС не знае как се извиняват отсъствията на депутатите

.
Данаил Кирилов Източник: БГНЕС
Шефът на правната комисия Данаил Кирилов не знае как се извиняват отсъствията на депутатите. Пред Фрог нюз той заяви: ”Това и сега е описано в правилника на народното събрание“.
 

Преди два дни стана ясно, че Данаил Кирилов предлага да бъде налагана глоба от 750 лева на депутат, ако отсъства без уважителна причина при поименна проверка в Народното събрание.

 

Справката ни показа, че ясен критерий кое е уважителна причина и кое не,  в правилника на НС няма. В него само е посочено, че всеки народен представител е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран. Когато им се налага да напуснат заседанието, преди да е завършило, или да закъснеят за заседание, уведомява дежурните секретари или ръководството на съответната комисия. Записано е още, че депутат, на който се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на НС или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на Народното събрание, съответно председателя на съответната комисия.

 

Припомняме, че председателят на народното събрание Цвета Караянчева изпадна в същата неловка ситуация като колегата си Данаил Кирилов.  В "Шоуто на Слави" тя каза, че това не зависи от нея: „Според правилника на Народното събрание, председателят на парламентарната група е този, който разрешава дали народният представител да дойде на съответно заседание или да не дойде. При мен идва само уведомлението, за да мога да го разпиша и да го пратя в канцеларията.“ Тя каза още, че няма правомощието да изиска даден депутат да е в пленарна зала. „Идването на работа е граждански и морален дълг“, добави Караянчева.

 

Обръщаме внимание, че в правилника пише, че депутатите уведомяват, а не председателите на парламентарните групи. На въпроса на Фрог нюз дали ще има промяна в начина на извиняване на отсъствия на депутати, г-н Кирилов отговори, че в оправдаването на отсъствията би следвало да има промяна, защото и сега г-жа Нинова извинявала отсъствията на всички техни отсъстващи депутати, което според него не е редно.

 

Според Кирилов би следвало по обективен начин да се удостоверява, че причините са уважителни.  "От други парти също има отсъстващи депутати, например от ДПС има отсъстващи депутати, чиято липса от Народното събрание доста се коментира", каза той.

 

На въпрос дали има  механизъм, по който това ще бъде проверявано, Кирилов отвърна, че би следвало да има обсъждане, да се помисли и да се вземе съответно решение, което да получи максимално широка подкрепа.

 

Според Кирилов средствата, които се събират от глоби за отсъствие на депутати ще бъдат харчени по реда за разходване на средства на Народното събрание. Смята, че това ще се яви икономия във фонд работна заплата. „Може да има и специфични правила, но това е една икономия, която Народното събрание, която съобразно финансовите правила и изискванията за финансова дисциплина ще ги употреби вероятно за други нужди“, уточни той.

 

Припомняме, че само неоправдани отсъствия на депутатите се публикуват на страницата на Народното събрание които може да видите ТУК

Няма публична информация за оправданите отсъствия на народните избраници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3750 |28.11.2018 Антикорупционната комисия проверява в 20-дневен срок жилището на Горанов . 8| 4036 |27.11.2018 Правната комисия в НС предлага 750 лева глоба за отсъствие на депутат . 1| 3801 |26.11.2018 Спешно заседава комисия НАТО-Украйна . 7| 7883 |25.11.2018 Шефът на арестите отказа да пусне журналисти в килията на Иванчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads