Реклама / Ads
6| 5991 |01.03.2018 НОВИНИ

Шефът на разузнаването: Активите на ЧЕЗ са за 225 млн. евро

.
Драгомир Димитров
След като Гинка Върбакова заплаши в НС, че ще съди всички, които обиждат фирмата и нея, думата взеха представители на различни институции.
 

От  Комисията за финансов надзор - Иван Иванов и Юлия Ненкова заявиха, че ще направят необходимите проверки, когато приключи сделката. Към момента по нея има сключен само предварителен договор.

 

Шефът на разузнаването (ДАР) Драгомир Димитров пък заяви само, че по тяхна информация оценката на активите на ЧЕЗ в България е била за 225 млн. евро, "така че постигнатата цена (между 320 и 340 милиона евро, по непотвърдена официално информация - бел.а.) e много над тази оценка". Колегата му - директорът на контраразузнаването (ДАНС) Димитър Георгиев обясни, че "във връзка с чл.4 на закона за ДАНС, снабдяването и разпределението на електроенергия не е стратегическа дейност, а дружеството не е част от стратегическите обекти според ПМС 181". А финансовото разузнаване щяло да провери, каквото трябва да провери, стана ясно от изказването му.

 

Правителството е знаело, държавата се е ангажирала по тази сделка чрез единствената държавна банка Българска банка за развитие, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се позова на документа, заведен в секретна секция на Народното събрание и внесен от премиера Бойко Борисов. В него, както стана известно по-рано, се отбелязва, че ББР е приела да гарантира изплащането на заема на "ЧЕЗ Разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ако стане предсрочно изискуем.

 

 Затова сега г-жа Върбакова се чуди да се поддаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите и три милиона българи да станат заложници на Гинка Върбакова от Пазарджик, запита Нинова, цитирана от "Клуб Z".

 

Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ, каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на ББР. Нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка, заяви той. Той отрече да е изпращал каквото и да е писмо с такова намерение, както се твърди в чешкото издание "Лидове новини", което цитира говорителя на ЧЕЗ.

 

"Все още нямаме финализирана сделка, затова КЕВР не може да разглежда фирмата на Гинка Върбакова като лицензиант на ЧЕЗ", обясни Иван Иванов, председател на КЕВР.
КЕВР започва дейности за контрол върху дружествата от момента, в който придобият лиценз", каза той.
„В случая лицензирани дружества не са нито ЧЕЗ АД, нито ЧЕЗ България, лицензирани с ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Снабдяване и още няколко по-малки", уточни Иван Иванов и изтъкна, че КЕВР в момента упражнява контрол върху тях. „При нефинализирана сделка се произнасяме само, когато се продава обособена част от лицензирано предприятие. Случаят не е такъв", поясни той.

 

„Произнасяме и се достига до разделни дейности в самото дружество", уточни председателят. „КЕВР в рамите на правомощията си ще осъществи изцяло контролът след смяната на собственика на ЧЕЗ, независимо кой е той", заяви Иван Иванов.

 

Галя Димитрова, изпълнителен директор на Национална агенция по приходите посочи:
„Проверяваме „Интерком България" в рамките на правомощията си на базата на информацията за приходи, разходи, начислени и платени разходи". Тя уточни, че проверките продължават, но на този етап не може да се очаква от нея да даде информация.

 

Бойко Атанасов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор посочи: „Нямаме законови правомощия да извършваме предварителен надзор, но следим цялата информация".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4708 |27.02.2018 Шефът на КЕВР: Не можем да се месим в сделката за ЧЕЗ . 3| 4756 |21.02.2018 Шефът на НЗОК се среща с депутати от здравната комисия . 6| 4674 |20.02.2018 Кирил Ананиев: Шефът на НЗОК изрече 6 неистини . 3| 4904 |19.02.2018 Шефът на НЗОК няма да подава оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads