Реклама / Ads
0| 4347 |27.03.2015 НОВИНИ

Шефът на Сметната палата: Не съм избран след политическа сделка

.
Шефът на Сметната палата Цветан Цветков
Не се чувствам като избран след политическа сделка. Състезание имаше, но то беше преди избора. Палатата е върховен одитен орган и контролен орган на парламента, така че е логично да има съгласие между партиите относно избора на председател.
 
Това каза пред БНР новоизбраният председател на Сметната палата Цветан Цветков, който е категоричен, че много рядко е имало опити за политически натиск върху Палатата и не очаква такива и сега.

Всеки, който е професионалист и който е работил дълго време в системата на финансовия контрол и на одитите, знае как да отстоява своята независимост.

Въпреки всичко има и други гаранции за тази независимост и те са в самия закон.
Следващата седмица вероятно ще станат известни предложенията за попълване състава на Палатата, коментира Цветков. Най-късно в понеделник или вторник ще бъдат известни имената и на двамата заместник-председатели. Един от тях ще бъде другият кандидат за председател на Палатата Горица Грънчарова, уточни Цветков.

Проверките в съдебната система ще бъдат приоритет в работата на Палатата: Традиционно секторите, които са приоритет за Сметната палата, са енергетиката, здравеопазването, сигурността и публичната администрация. Тъй като годишната програма за одитната дейност е приета от предишния състав на Сметната плата, когато бъдат избрани моите колеги и екипът бъде формиран, ние ще прегледаме тази програма и ако се налага, ще може да настъпят някои изменения в нея. Но за в бъдеще това ще бъдат нашите приоритети.

Европейските проекти винаги са били приоритет при одитите, каза още Цветков. Обществените поръчки също винаги се изследват при одитите на общините, защото са една от "високорисковите области" и проверките там ще продължат: Съдебната система е най-основният одит на Сметната палата. Ако се проверява някой орган или някое звено от съдебната система и се констатират такива нарушения, които считаме, че имат данни за някакво престъпление, се спазва установеният ред - предоставят се на компетентните органи, а в случая това е Прокуратурата.

Цветков заяви, че ще провери казуса с раздаването на бонуси в Палатата точно преди смяната на ръководството, за който алармираха медии у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4346 |26.03.2015 Шефът на българите в Чили: Добре са, на сухо и топло са . 4| 4425 |26.03.2015 Кадиев: Ашколсун за новия шеф на Сметната палата . 2| 4420 |26.03.2015 Шефът на свиленградската митница излезе на свобода срещу 5 бона . 0| 4650 |26.03.2015 Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads