Реклама / Ads
24| 4798 |27.09.2014 НОВИНИ

Шефът на стопанската камара с резерви към идеята за нов заем

.
Позицията на работодателските организации и синдикатите за актуализацията на бюджета и за теглене на нов заем от 4,5 милиарда лева ще стане ясна на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщава БНР. Това стана ясно след като днес финансовото министерство потвърди официално и обяви подробности около подготвения от служебния кабинет проект за актуализация на бюджета за 2014 година.
 

Това предполага нов държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лева, както и достигане на дефицита по държавния бюджет до 3,6 % от прогнозния БВП, а този по консолидираната фискална програма до 4 % от прогнозния БВП. Изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев изрази резерви към идеята за нов заем. А каква е целта на четирите милиарда и половина? Бюджетът е 30 милиарда, той досега беше 2%. Т. е. ако говорим за увеличение, са 2% и половина. Може би неизпълнението е грандиозно. Ние нито знаем какво е неизпълнението на приходите, за да може да се говори за 4 милиарда и половина, това означава, че е 3 милиарда и половина недостигът в приходната част, плюс два милиарда и половина допълнителен дефицит. Второто, не знаем какви са целите на бюджета, допълнително, примерно ако има цели на бюджета да се разширят публичните инвестиции, обясни Данев. Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев не е против теглене на нов заем, стига да се похарчи рационално. По принцип няма нищо трагично в един дълг, стига да се използва рационално. Ако той ще се похарчи, това е възможно най-глупавият вариант. Ако той се използва за нещо, вложи се и от него има впоследствие приход и добри неща произтекат, няма нищо лошо, всички държави го правят. Имаме лошия навик да взимаме дългове, да ги опапваме и после да плачем, заяви Тренчев. Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев са категорични, че ще обсъдят със служебния кабинет параметрите на бюджета не в понеделник, когато е насрочен Тристранният съвет, а в средата на следващата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4667 |11.09.2014 Шефът бюджетната комисия в Европа хвали пред Цветанов Кр. Георгиева . 3| 5556 |10.09.2014 Шефът на пожарната в Бургас: Не сме виновни за жертвите . 1| 6767 |10.09.2014 Шефът на Метрологичния надзор със смъртна заплаха . 4| 4874 |08.09.2014 Шефът на НИМХ: Няма природни бедствия, има човешка немарливост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads