Реклама / Ads
4| 21483 |20.06.2007 НОВИНИ

Шефът на ВКР ген. Орлин Иванов напусна, спирали разработки за корупция и кражби

.
Ген. Орлин Иванов, шеф на служба „Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване" е освободен от поста. Това е станало със заповед на военния министър Веселин Близнаков, съобщиха от МО. Военното министерство допълва също така, че това е станало по молба на самия Иванов. Министърът бил доволен от работата на генерала, но не можел да не уважи молбата му да се оттегли.
 

orlin_ivanov.jpg
 

 

 снимка Вяра Йовева


Предложението за освобождаването на Орлин Иванов Близнаков ще внесе в кабинета на премиера Сергей Станишев за утвърждаване.

Истината е съвсем друга. Орлин Иванов разкриваше много далавери, в които са забъркани политици и членове на кабинета. Докладваше ги на министъра, но той си траеше, за да си запази спокойствието и поста, коментираха пред „Фрогнюз" служители на ВКР. Според тях от няколко години ръководството на министерството се бъркало пряко в работата на контраразведките и замитало следите на цели разработки. Иванов отдавна предупреждавал, че има корупция в големи сделки на армията, от които държавата губи милиони. Такива били преговорите за ремонт на военните ни самолети МиГ-29, купуването на вертолети, заменките на имоти на армията, от които политици и министри придобили жилища в самия център на София, като срещу това дали панелки в „Люлин", неизгодни заменки в Пловдив и др.

В същото време точно векеретата си свършиха най-добре работата в Ирак. Там те създали връзки с местните, пресичали всеки опит да се вербуват наши рейнджъри от чужди служби.

Орлин Иванов бил предупреден да не говори пред медиите за разкритията на ВКР. Работел под голямо напрежение и накрая сам решил да се махне.

За да не избухне скандал, министър Близнаков обещал да подпише, докато бил във Франция на авиоизложбата край Париж. 

Ген. Иванов е шеф на ВКР от 2000 година. Завършил е ВВОУ „В. Левски" във Велико Търново през 1981 г. Завършил е и курсове за оперативна подготовка и ръководни кадри във ВИПОНД-МВР. През 1998 г. се дипломира в УНСС, специалност „Икономика на сигурността на отбраната". „ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11228 |02.03.2007 Лъчезар Иванов – първа жълта люспа . 0| 4907 |16.03.2007 Шефът на фонд „Земеделие” окончателно отстранен от длъжност . 0| 4999 |13.04.2007 Шефът на Световната банка публично се извини заради своя любовница . 0| 7637 |26.04.2007 Шефът на следствието Александров шантажирал следователката Шарланджиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads