Реклама / Ads
0| 6530 |10.07.2015 НОВИНИ

Шефът на ВКС: Хората от съдебната система „крещят” за реформа

.
Лозан Панов
Някой трябва да понесе отговорност, ако не успеем да направим реформа в съдебната система. Статуквото е в това, кой има интерес да не се променя съдебната система. Това каза шефът на ВКС Лозан Панов по БНТ.
 
Хората се насочват към лидери от ксенофобски партии, защото те поне обещават възмездие. Когато една реформа не се осъществи, тя влияе на политиката. Съдиите искат да бъдат реформирани. Разделянето на ВСС е действие в тази посока. Съдиите от ВКС искат това. Подкрепям конституционните промени. Не бива да се пропилява огромния шанс за реформа, каза още той.

Моето място е да се боря за устояване на независимостта на съдиите. Тук не става дума за върховенство на закона, а за ценности. Аз съм за отстояване на правото. Органът, който взима решение за израстването на съдиите, трябва да бъде орган с преобладаващо участие на магистрати-съдии.

Защо има толкова съпротива. Дяволът в детайлите. Имаше ли в избора ми за председател на ВКС състезание, борба на идеи?! За мен изборът ми се случи по правила. В разделянето на ВСС се корени независимостта на съдиите. Ще имат възможност съдиите да бъдат фактор в кадровия орган. А кадровият орган е важният орган, допълни той.

По думите му много скандали в съдебната система започват от ВСС. Ако статуквото е такова, каквото е, значи ние сме виновни за това. Има само претекст за отклоняване на идеята за реформа. Оптимист съм за реформата. Някои колеги смятат, че политиката се опитва да обязди съдебната система и по тази причина са песимисти.

Когато става дума за орган, който се отчита пред обществото, трябва да се знае кой как гласува в него. Не трябва като дете да чакаме някой отвън да направи нещо. Самата съдебна система иска промяна. Една реформа се прави с трите власти. В съдебната реформа крещят хората за промяна. Който не желае реформата, трябва да понесе отговорност за това. Нека да не се обиждаме. Ако политиците не желаят реформата, тя се желае от обществото, заключи висшият магистрат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5023 |09.07.2015 Мерджанов отговори на Андреев: Вие сте виновни за провала на съдебната реформа . 0| 5502 |08.07.2015 Шефът на КЕВР засънува ниски цени на тока . 0| 6986 |08.07.2015 Шефът на СГС: Владимира Янева е поддържала гнилата среда, но не мога да кажа на каква цена . 0| 4850 |06.07.2015 Зам.-шефът на ЕК: Еврото не е под въпрос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads