Реклама / Ads
34| 5653 |28.05.2014 НОВИНИ

Шефката на Екзакта: Оставка и предсрочни избори в най-кратък срок са наложителни

.
Лидия Йорданова
Една от социологическите агенции, които дадоха най-близки резултати до тези, които се получиха на изборите на 25-и май, беше „Екзакта рисърч груп“. Нейният директор Лидия Йорданова каза по БНР, че острото говорене срещу социологията след избори вреди на науката:
 
Всеки камък, хвърлен в нашата градина прави невъзможна работата на добрите и на не толкова добрите социолози. Утре ние излизаме на терен. Ще стигнем до домовете на много хора. Някои от тях са чули, че едни са били по-точни, други не са чули, но ще получаваме все повече откази и все по-некоректно отговаряне на нашите въпроси, защото се създава обществена нетърпимост към нашата работа. Това е нещо, което трябва да се прекрати.

Според Лидия Йорданова, ако трябва да се търси извинение от социолозите, то не е за процентите, а за упорството, с което една политическа формация получаваше трайно от година и половина назад резултат, който в емпиричен план трудно се получава. Това, което всички заедно не успяхме да предвидим, е колко катастрофичен всъщност е спадът на БСП на този вот.

 

Директорът на „Екзакта“ сподели, че симптоми за това е имало: Имаше симптоми, че електоратът на БСП е по-мек от всякога и по-различен от всички досегашни кампании. Имаше симптоми, че една немалка част – около 5-6% от досегашните социалисти отиват в „България без цензура“, защото там говоренето беше по-близо до техните представи за социална политика. Имаше и други симптоми, но ние разчитахме на цифрите, които получаваме и подценихме симптомите.

 

Преференцията на вота изигра много важна роля, смята Лидия Йорданова: Тя не помогна да се откроят най-добрите за момента, но показа, че българите са готови да отдадат мажоритарност в рамките на партийните листи. Независимите кандидати не пробиха, но добрите лица в партийните листи получиха някакъв бонус. Що се отнася до развръзката в „Реформаторския блок“, ние бяхме убедени, че ще се случи така, защото в последното ни изследване се видя, че цялото избирателно тяло на ДСБ ще гласува изцяло с преференция. В същото време се видя, че много се е свил собствения електорат на „България на гражданите“ след издигането на Меглена Кунева за водач на листата. Конформисткият вот на Кунева от миналата година отиде при Николай Бареков.

 

Мисля, че „Реформаторският блок“ ще продължи да съществува. Може да има трансформации в броя и вида на участниците вътре, но то е едно образувание, което даде ефект и ще продължи да съществува най-малкото, защото Меглена Кунева ще осъзнае, че зад нея не стоят избирателите, които са стояли преди и че в точно този блок тя запазва политическа физиономия и лице. Що се отнася до БСП мисля, че вътрешните проблеми в партията са много по-големи, отколкото външната видимост и критиките отвън. В БСП предстои процес на изчистване отвътре, прогнозира Йорданова.

 

Според нея оставка на правителството и предсрочни избори в най-кратък срок са наложителни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6542 |28.05.2014 Я. Стоилов: Лидерът не бива да подава оставка в момента . 4| 5543 |27.05.2014 Супер крадецът Митевски свил 21 млн. с помощта на шефката си . 19| 5549 |27.05.2014 Р.Петков: Орешарски е твърдe зависим, за да хвърли оставка . 23| 5063 |26.05.2014 Т. Дончев: Оставка на правителството е морално решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads