Реклама / Ads
8| 5131 |31.07.2019 НОВИНИ

Шефката на НАП: Не знам да е приключила проверката на Пламен Георгиев

.
Галя Димитрова
На г-н Пламен Георгиев се извършва контролно производство в ТД НАП-София. Аз лично не съм уведомена дали е приключило и какви са резултатите. Ние имаме ангажимент след приключване на производството да уведомим прокуратурата. Не съм запозната в момента и не мога да отговоря какви са резултатите.
 

Това каза Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова в отговор на въпрос по време на пресконференция във връзка с изтичането на данни от Агенцията.

 

Подценили сме възможността за хакерски атаки. Поискала съм оставките на двама души отговорни за сигурността. Текат проверки и ако се докажат още грешки ще поискам и други хора да бъдат отстранени.  Ръководителите на звената "Информационни системи" и "Информационна сигурност" ще бъдат освободени заради пропуските, които са допуснати, обяви Димитрова.

 

Това което иска Владислав Горанов от мен е решения, а не оставка. Разговаряла съм многократно с него, оставката е най-лесното нещо, каза още Димитрова в отговор на въпрос дали ще подаде своята оставка. Тя не отговори на въпрос дали лично има вина.

 

„Държа да се извиня на всички български граждани, които бяха засегнати от хакерската атака. Ударът беше насочен срещу НАП. НАП е обектът на престъпление, но засегнати от това престъпление са всички български граждани, които незаконно бяха публикувани. Благодаря и на всички, които продължават да ползват услугите на НАП. Оценявам и дейността на всеки един от служителите, защото те продължават да изпълняват добросъвестно задълженията си. Нашата работа е отговорна, защото ние трябва да изпълним бюджета на държавата ни, а тя зависи именно от нас“, заяви Димитрова.

 

„Няма 100% сигурна система, която работи в интернет среда. Единствено вътрешните изолирани системи се считат за 100% сигурни. Това е факт за цял свят“, каза шефката на НАП.

 

„През следващите дни главният ни приоритет е да комуникираме с гражданите, чиито данни са били незаконно публично оповестени. През следващите дни трябва да ги информираме какво да предприемат. В момента тече одит на всички външни информационни системи. Непрекъснато извършваме стрес тестове на нашите системи. Когато се налага, някой път се спират тези системи. Тече проверка и срещу служителите дали има неправомерни действия.

 

След обработката на над 80 млн. записа ние ще сме готови с информация на всеки гражданин какви точно данни са публикувани“, заяви Галя Димитрова.

 

Галя Димитров и Росен Бъчваров, говорител на Агенцията, съобщиха, че и техните данни са изтекли.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4183 |29.07.2019 Шефката на НАП ще дава обяснения в НС . 17| 4948 |29.07.2019 Шефката на НАП: Беше тежко решение да не прекратя отпуската си . 1| 3922 |23.07.2019 Калоян Паргов: Битката за хуманността, солидарността и справедливостта не е приключила . 7| 7882 |22.07.2019 Братът на еврошефката фон дер Лайен: България е грешката на живота ми!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads