Реклама / Ads
4| 5808 |26.11.2013 НОВИНИ

Шефката на НЗОК: Това е единственият възможен бюджет на касата

.
Румяна Тодорова
Ако не се вземат спешни мерки, отново ще има недостиг на финансиране на здравната система, предупреди шефката на НЗОК. Докато не се затворят вратите на входа на системата, пари няма да стигат никъде.
 

Това е единственият възможен бюджет на НЗОК, заяви пред журналисти в парламента управителят на касата Румяна Тодорова след дебатите по част от Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г., предаде „Фокус”. „Какво има касата на разположение – има едни приходи от НАП и приходи от държавата. Приходите са 2.8 млрд. лв. Това е всичко. А колко много несвойствени дейности са набухани в касата. Правителството се опитва една по една да ги връща обратно. Успяха с ваксините и ин-витрото”, каза Тодорова.

Според нея, ако не се вземат конкретни мерки – спешни и дългосрочни, ще има недостиг на финансиране на системата. „Вижте какво се случва при лекарствата. Там е една отворена система, два пъти в годината нахлуват оригинални препарати само и от време на време излиза някой генерик, който смъква с 30 лв. цената на фона на 7000 лв. Несъотносими са нещата”, коментира Тодорова. „Докато не се затворят вратите на входа на системата, пари няма да стигат никъде. Това е здравеопазване, то не може да бъде спряно. Всеки иска нещо”, заяви управителят на касата. „На мен ми се иска да се случи едно високо технологично здравеопазване, което не може да стане в следващите една-две години. Но трябва да се тръгне по пътя, иначе ще си стоим на това ниво и ще си говорим как няма да стигнат парите”, каза Тодорова. 

„Бюджетът ще бъде почти същия като за тази година. Болничната помощ е колкото и тази година, като се вземат предвид 29 млн. лв., които щ влязат в болничната помощ и тези 5%, които се разрешава да се прибавят от резерва. Денталната помощ се увеличава с 10 млн. лв.”, посочи тя. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5579 |26.11.2013 Шефката на паспортите напуска . 21| 9450 |18.11.2013 Бисеров объркал порциите, затова го наказали . 43| 5327 |10.11.2013 Цветанов: ДПС трябва да даде отчет за това, което се случва . 65| 6350 |10.11.2013 Борисов: Това управление ще падне от власт, но щетите за държавата вече са необратими

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads