Реклама / Ads
2| 7820 |17.12.2013 НОВИНИ

Шефката по "Околна среда" хвърли оставка

.
Малина Крумова Източник: Bgonair
Ръководителят на Оперативна програма „Околна среда" Малина Крумова подаде оставка. Тя е депозирала искането си да бъде освободена от поста от 1-ви януари догодина с писмо до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, съобщи БНР.
 

Оставката си Крумова подава само седмица, след като се разрази скандалът покрай прекъснатите от Европейската комисия плащания по програмата. В мотивите си Малина Крумова посочва, че тя и управляващият орган на програмата са били подложени на линч от парламентарната и медийната трибуна, което било признак за неработеща държава.

Преувеличаването на един технически въпрос изпраща послания за неспособност в ЕК, което ще го задълбочи, пише ръководителят на ОПОС. Според нея достъпът й до информация е бил целенасочено ограничаван и по този начин тя не можела ефективно да управлява програмата.

По мнение на вече бившата шефка на оперативната програма управляващите органи на европрограмите са изолирани от процеса на взимане на решения и им се спускат нареждания.

От писмото на Крумова до министъра Михайлова става ясно, че правосъдният министър и вицепремиер, който отговаря за еврофондовете, Зинаида Златанова не е провеждала среща с управляващите оперативните програми вече повече от 6 месеца, откакто е на поста си.

Липсват ясни национални цели, или те се формулират без администрацията и без да се отчита натрупаният опит. Решения като това за допустимост на ДДС или касаещи спирането на средствата по ОПОС се взимат без анализ, допълва в писмото на Крумова. В него се пише още, че се работи в режим на "спешност", който не е продиктуван от външни обстоятелства.

Крумова отхвърля обвиненията към нея, че органът е твърде независим, и отбелязва, че липсва система за национален контрол над обществените поръчки и резултатите от тях.

Припомняме, Крумова е на длъжността още от кабинета на ГЕРБ, а служебният премиер Райков я направи зам. министър на екологията, като й даде да управлява и дирекциите „Фондове на ЕС за околна среда", „Европейски и международни проекти", "Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество" и „Кохезионна политика за околна среда".

Тогава природозащитници излязоха с декларация, в която обвиняват Крумова в целенасоченото унищожаване на българската природа. Те заявиха, че приемат повишаването в длъжност на Малина Крумова, „като желание от страна на новия министър да се продължи същата убийствена политика спрямо българския народ и нашата природа".

Решението за прекъсване на плащанията по ОПОС бе взето превантивно от ЕК, след регистриране на редица нередности в някои от проектите.

Едно от обвиненията е, че служители от Екоминистерството са крили писмата, изпратени от Европейската комисия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4948 |11.12.2013 Изненада: шефката на ДКЕВР подала оставка . 4| 5813 |26.11.2013 Шефката на НЗОК: Това е единственият възможен бюджет на касата . 2| 5583 |26.11.2013 Шефката на паспортите напуска . 17| 5464 |11.11.2013 Златанова предупреди: Ще връщаме пари по "Околна среда" заради ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads