Реклама / Ads
17| 8606 |14.06.2010 НОВИНИ

ТВ шефката Пръмова облажила с милиони връзкарска групировка

.
Уляна Пръмова
„Енемона” се оказа фаворитка не само на руското енергийно лоби, но и на съзаклятници в БНТ след като смукна от парите за ремонти на други институции и министерства
 



БНТ се очертава като шампион по най-скъпите довършителни работи у нас. С постижение от около 10 млн. лв. за ремонтирането на по-малко от 700 кв. м. с прилежащи спомагателни помещения все още действащата директорка Уляна Пръмова може да подобри рекордите на знакови министри и чиновници от управлението на БСП-ДПС-НДСВ. Случаят с държавната телевизия обаче е особено красноречив.

Миналото лято Уляна Пръмова лично подписва свое решение под номер 196 за обяваване на конкурс по Закона за обществени поръчки. Предметът на поръчката е назован като „Изграждане на АСК 1”. Зад съкращението се крие известното Студио 1 в изградения още през 1988 г., но недовършен Национален радио-телевизионен център.

В кулоарите на БНТ смятат, че победителят в лицето на скандалната енергийна фирма „Енемона” е бил предварително уговорен с намесата на бившия финансов министър и сегашен депутат от БСП Пламен Орешарски.

„Енемона” е фирма - протеже на руската "Атомстройенерго". Компанията се е специализирала в ядрената енергетика и в предишни скандални ремонти, обезпечени с много държавни пари, като този на Съдебната палата през 2002. Била е предпочетена и от бившата правосъдна министърка Тачева за изграждането на Софийския районен съд срещу 184 млн. лв.
Приемничката на Тачева – Маргарита Попова сезира прокуратурата за неизгодния договор малко след встъпнето си в длъжност.

„Енемона” печели поръчката на БНТ на стойност около 8 млн. лв. Става дума обаче за сравнително елементарни довършителни работи и за саниране на помещение с размери от около 700 кв. м. плюс прилежащите му 4-5 стаи-апаратни и коридори.

Оказва се, още че в заданието са пропуснати, вероятно умишлено, ключови довършителни дейности – полагането на специална подова настилка, светлинна механизация, аварийно осветление и т.н. Благодарение на „пропуските” следва верижна реакция от допълнителни договори без конкурс.

Те ще оскъпят проекта с още 2 млн. лв. в суматохата около избор на нов генерален директор. Подозрението за тлъсти комисиони, изтичащи към кръга от възложители в БНТ е неизбежно и плаче за разследване.

Източници на frognews.bg от кулоарите на държавната медия твърдят още, че кв. метър реновирана площ ще излезе златен на бюджета. В сметките не влизат бъдещите средства за окомплектоване на студиото с аудио-визуална техника, отговоряща на изискванията за цифровизация. Уляна Пръмова обаче спря редица важни плащания към автори на телевизията и към БТК, оправдавайки се с кризата, с орязания бюджет и с ограниченията в рекламата на медията.

Скандалът успя да остане скрит от етичната комисия и от синдикатите, които вече алармираха за други случаи на източване и за корупционно поведение по шефските етажи на „Сан Стефано” 29. Запознати с аферата са на мнение, че сделката с „Енемона” трябва да бъде спряна и ревизирана незабавно. Така на данъкоплатеца може да бъде спестен поне някой и друг лев.

Пръмова вече обяви, че ще прекрати предсрочно втория си мандат. В светлината на обвързването й с „Енемона” бързането й може да се обясни и с опит за замитане на следи. Слуховете вече спрягат една от най-близките й съратнички Вяра Анкова, сегашна шефка на „Информация”, за предизвестен генерален директор напук на обявения конкурс и за продължител на статуквото в БНТ.

Още за обезкръвяването на държавната медия четете в рубриката „Ъндърграунд”. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4490 |11.06.2010 МВР дължи милиони на съкратените от Миков . 9| 5433 |03.06.2010 Кризата погълна милиони от богатството на Божков . 1| 4829 |01.06.2010 СЕМ чака кандидатите за стола на Пръмова . 9| 4992 |29.04.2010 Пръмова депозира оставка пред СЕМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads