Реклама / Ads
143| 10206 |22.06.2012 НОВИНИ

Шефове на българското разузнаване бъркали в меда

.
Разведките дебнат, но и тях ги следят...
Пълна проверка на разузнаването е извършила прокуратурата. Доказаните разхищения на средства ще се разследват от Софийската военно-окръжната прокуратура. Преди няколко месеца ген. Кирчо Киров бе освободен от шефския пост в най-секретната служба, след като стана ясно, че има някакъв тайнствен доклад за сериозни финансови нарушения в НРС през годините, в които той я управляваше.
 
Докладът бе пратен във военната прокуратура с лаконичното обяснение, че в него се съдържат твърдения за нарушения на финансовата дисциплина в службата, които са на значителна стойност. По същото време се появиха информации, че тогавашният съветник на премиера и шеф на БОРКОР – ген. Румен Миланов, е опитвал да оказва натиск този доклад да бъде потулен. Миланов категорично отрече подобна теза, но веднага след това бе освободен от всички постове, които заемаше.

Софийската военно-окръжната прокуратура обяви пък, че ще извърши проверката в пълна секретност и няма да уведомява за резултатите.

„Проверката приключи много бързо. В материалите, които ни бяха изпратени имаше достатъчно данни за извършено престъпление и е образувано досъдебно производство за присвояване“, е заявил пред „Правен свят“ говорителят на СВОП Елин Алексов. По думите му, разследването се води приоритетно, но остава секретно, защото службата е с особен статут и прокуратурата няма да дава подробности дали и срещу кого са повдигнати обвинения.

След като стана ясно, че има изготвен такъв доклад за дейността на НРС, лидерът на РЗС Яне Янев обяви на свой ред, че освен за финансови нарушения, за които отговорен е ген. Киров, в доклада имало данни за „ловни оргии“ на президента Георги Първанов и купувани скъпи ловни пушки и аксесоари, което можело да се докаже с документи.

Първанов категорично отрече обвиненията на Янев, а думите му бяха потвърдени от прокуратурата, която тогава поясни, че в материалите „не се съдържа информация за лица и институции извън Националната разузнавателна служба“.

Според запознати шефът на НРС Драгомир Димитров имал намерение да освободи от работа всички, които прокуратурата посочва като виновници за разхищенията.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6749 |21.06.2012 Уволниха двама от шефовете на “Пирогов” . 21| 12984 |21.06.2012 Човек на „Октопода” и д-р Джунков бранят шефове на „Пирогов” . 109| 28469 |27.04.2012 Цветанов: По времето на Кирчо Киров БСП и ДС ръководеха разузнаването . 128| 7774 |02.04.2012 Ив. Костов: Който снесе руските яйца в българското гнездо, да отговаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads