Реклама / Ads
10| 5724 |13.10.2014 НОВИНИ

Шефове на КТБ: Има опити за незаконно отнемане на лиценза на банката

.
Във връзка с публикации в медиите, алармиращи за поредния опит КТБ АД да бъде изкуствено фалирана, временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД са отправили писмен сигнал до всички парламентарно представени партии, до служебния министър-председател и до министъра на финансите, до Комисията за финансов надзор, с копие до БНБ. В този сигнал те изразяват опасения, че в периода на безвластие, преди да се сформира парламент и да се избере правителство, се правят опити незаконно да се отнеме лицензът на банката.
 

Според публикуваната в медиите информация, БНБ изисква от квесторите анализът и оценката на активите, в това число и кредитите, да бъде извършена към 30 септември 2014 г. Съгласно изискванията на закона оценката следва да бъде извършена към дата 30.06.2014 г., или в едномесечен срок след назначаването на квесторите – към 25.07. 2014 г.

Влошаването на състоянието на активите е в резултат от начина, обхвата и обема на провеждания специален надзор и е следствие от забавянето на набелязването и привеждането на реални оздравителни мерки от страна на БНБ и квесторите, се казва в позицията на директорите на банката.

 

Докладът на квесторите за текущото състояние на банката, в това число и на величината на собствения й капитал, е индикирал, че банката е жизнеспособна и годна да осъществява банкова дейност, което изключва прилагането на мерки, различни от оздравителните. Тоест, недопустими се явяват мерки по отнемане на лиценз на банкова институция, чийто статут като „работещо предприятие” в нейното „текущо състояние” показва положителен собствен капитал към датата на доклада на квесторите, се казва още в изявлението.

Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори заявяват, че за да бъдат създадени реални условия за оздравяване на КТБ АД, е необходимо БНБ да постанови решения за премахване на рестрикциите и за прилагане на предложените с предходно тяхно писмо до БНБ мерки, както и други по преценка на Централната банка.

 

В своя сигнал временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД питат:

- Ще се приложи ли от БНБ и квесторите „духът и буквата” на Закона за кредитните институции?

- Кой ще носи отговорност за случващото се с КТБ АД и последствията от него върху икономиката на страната, националната сигурност, финансовата и социалната стабилност?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5259 |01.10.2014 А. Първанова за Фрог: Шефове на фалирали болници, вземат между 30 -60 хил. лв. на месец . 13| 4588 |03.09.2014 Цветанов: Не сменям полицейски шефове . 12| 11231 |26.08.2014 Рокади в МВР! Смениха шефовете на Инспектората и на Вътрешна сигурност . 55| 4945 |24.08.2014 М.Манолова: Безцеремонно и незаконно се подменят кадри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads