Реклама / Ads
1| 5783 |21.12.2007 НОВИНИ

Шенген се разшири; ние не сме вътре

.
Страните от "средната вълна" на разширение на ЕС станаха пълноправна част от Шенгенската зона. Извън нея са България и Румъния; Кипър, а също Великобритания и Ирландия.
 

Притежателите на шенгенски визи вече ще могат безпрепятствено да пътуват по цяла Европа от Португалия на югозапад до Естония на североизток. Още вчера бе премахнат граничния пункт между Словакия и Австрия. На тържествената церемония присъстваха словашкият премиер Робърт Фицо и австрийският му колега Алфред Гузенбауер. От тази нощ към Шенгенската зона освен трите балтийски страни Литва, Латвия и Естония, се присъединяват още Унгария, Малта, Словакия, Словения, Полша и Чехия. В тази връзка във всички държави ще се проведат празнични мероприятия. Общо 24 европейски страни  влизат  в Шенгенската зона - 22 от ЕС плюс Норвегия и Исландия, които не са членки на съюза. Първоначално отпада паспортният контрол при преминаването на морските и сухопътни граници между тези държави. От края на март същият правила ще бъдат въведени и на летищата. На тържествената церемония на австрийско-словашката граница канцлерът на Австрия Гузенбауер приветства решението за разширяването на Шенгенската зона, отхвърляйки страховете, че това може да доведе до увеличаване на престъпността в Австрия. От Европейската комисия заявиха, че за засилване на сигурността на новите общоевропейски граници ще бъдат изразходвани около 1 милиард евро.

Новите правила обаче не важат за България и Румъния, които са най-новите страни-членки и ще се опитат да влязат в Шенгенското пространство през 2011 г. Всъщност определен определен срок за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство няма, заяви Фризо Роскам Абинг - говорител на зам.-председателят на Европейската комисия Франко Фратини, който отговаря за правосъдие, свобода и сигурност. Кипър, който също се присъедини към ЕС през 2004 г., но реши да запази граничния контрол. Великобритания и Ирландия също се въздържат от присъединяване към Шенгенската зона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4985 |20.12.2007 Болниците вече ще могат да се продават, стига да не сменят дейността . 6| 5340 |20.12.2007 Подкупът от 20000 евро бил за Румен Петков, казва в разговор арестуваният прокурор Ангел Дончев . 7| 4726 |20.12.2007 ГЕРБ без мнозинство в следващ парламент, разчита на „патерица” от ВМРО . 1| 5382 |20.12.2007 Бюджет 2008 вече е факт, опозицията го нарече "надписана сметка"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads