Реклама / Ads
0| 3664 |16.03.2017 НОВИНИ

Шест окръжни прокуратури получиха мобилни центрове за разследване

.
Следствените отдели в окръжните в ОП-Бургас, ОП-Варна, ОП-Велико Търново, ОП-Пловдив, ОП-София и Софийска градска прокуратура получиха мобилни центрове за разследване, базирани на автомобили с висока проходимост.
 

 Мобилните центрове за разследване са оборудвани с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника.

 

Припомняме, че на 25.11.2015 г., в сградата на Националната следствена служба (НСлС), беше официално открит Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления (ОДЦ). На откриването директорът на НСлС г-н Евгени Диков представи възможностите, които дава криминалистичната техника, придобита със средства по съвместен българо - швейцарски проект. Тогава НСлС оборудва първите два мобилни центъра за разследване - микробус и автомобил с повишена проходимост.

 

Главния прокурор Сотир Цацаров нееднократно изтъква необходимостта от снабдяването с подобни мобилни центрове за разследване на всички апелативни райони. Целта е осигуряване на самостоятелен капацитет за разследване на органите на прокуратурата. В изпълнение на тази цел сега на територията на страната ще действат нови 6 мобилни центрове за разследване. Те са закупени със средства на прокуратурата, след проведена обществена поръчка и ще се ползват при посещение на местопроизшествия от дежурните следователи, в постоянна 24-часова готовност. За периода, в който НСлС разполага с двата мобилни центъра наличието им е спомогнало при разследването на следните придобили по широка обществена популярност случаи:

 

1. На 21.01.2016 в МБАЛ - Враца е извършен оглед на труп (реаутопсия). На място отиват двата мобилни центъра, заедно със съдебни медици от УМБАЛСМ "Пирогов" и ВМА и експерт-криминалист НСлС;

 

2. На 07.03.2016 е извършен допълнителен оглед в посолство на Палестина, по повод смъртта на палестински гражданин;

 

3. На 19.05.2016 и 20.05.2016 г. е извършен оглед на паднал хеликоптер в района на с. Гюльовца, обл. Бургас;

 

4. На 28.06.2016 е извършен оглед на труп на простреляно лице от полицейски служител при въоръжен грабеж (гр. София, жк "Разсадника");

 

5. На 05.09.2016 е извършен оглед на паднал самолет в района на Долна Баня;

 

6. На 09.09.2016 е извършен оглед на паднал хеликоптер, около град Кърджали, с. Черна скала;

 

7. На 17.09.2016 е извършен оглед край град Казанлък на паднал мотопланер;

 

8. На 10.12.2016 след тежката ЖП катастрофа и двата мобилни центъра отиват на местопроизшествието в с. Хитрино;

 

Мобилните центрове са взели участие и в проведеното пълномащабно национално учение за противодействие на тероризма, състояло се на 22 и 23 март 2016 г. в гр.София. Невъзможността за извършване на начален оглед на територията на местопроизшествието в района на гара Хитрино наложи използването на дрон, принадлежащ на Българската армия. С оглед повишаване ефективността на работа при разследванията на тежки престъпления на територията на цялата страна,

 

Национална следствена служба (НСлС) вече разполага със собствена своя такава летяща платформа, оборудвана с камера. В края на 2016 г., за нуждите на разследването е закупена летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия. Става въпрос за производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедствия и др., при които е възпрепятствано провеждането на първоначалните действия по разследването на огледните групи, поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непрочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и пр. Това се налага и когато засегнатите територии са на голяма площ и в труднодостъпни местности, при които е необходимо фото и видео заснемане, за да се изучи и фиксира обстановката на местопроизшествието, въздействието върху обкръжаващата среда и причинените щети.

 

Дронът е закупен от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките - София. Всички служители от отдел "Криминалистически" в НСлС са преминали курс на обучение и са сертифицирани от Института, за работа с платформата и заснемане с нея. Въвеждането на тези нови технологии в действията по разследването ще повишат ефективността на работата на следствените екипи и ще спомогнат пълноценно да се визуализира и анализира обстановката при огледите на местопроизшествия.

 

През 2017 г. ръководството на прокуратурата планира придобиването на модерна криминалистична техника и автомобили за нуждите на този отдел в НСлС, както и за следствените отдели в окръжните прокуратури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3741 |15.03.2017 Миньорите от ”Оброчище” получиха заплатите си . 0| 3839 |07.02.2017 Конституционният съд позволи на Цацаров да намали прокуратурите . 0| 4082 |13.12.2016 Бивши робини на ИД получиха наградата ”Сахаров” . 0| 5523 |13.12.2016 За първи път: Двама братя получиха заедно генералски пагони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads