Реклама / Ads
25| 6227 |02.08.2012 НОВИНИ

Шок и ужас: Жените ни по-безправни от посестрими в Третия свят

.
Над 50 препоръки в областта на спазването на правата на жените са отправени към България от Женския комитет към ООН.
 

Адвокат Милена Кадиева от фондация „Джендър Алтернативи", присъствала на последната сесия на комитета, проведена от 9 до 27 юли в Ню Йорк, счита, че подобно нещо не се случвало дори на страни от Третия свят, съобщи Дарик радио.

10 от тях са за спешни промени в българското законодателство. Сред по-важните препоръки са създаване на механизъм за изпълнение на решенията на Комитета. От нашата страна са обявили, че е сформирана работна група за това, но от фондацията не знаят за такава и не са поканени да участват в нея, обясни Кадиева. Друга препоръка касае необходимостта от създаването на Закон за равните възможности на жените и мъжете. Удар понасят и сексистките реклами. България е длъжна да премахне стереотипите по отношение на пола и да гарантира, че жените не се представят като сексуални обекти или стоки.

Засегнати са и противоречиви текстове от Наказателния кодекс, касаещи блудството. Изнасилването по време на брака не е криминализирано, необходима е и промяна в Закона за защита от домашното насилие. Сегашният вариант указва жертвата да подаде жалба в рамките на 30 дни след нападението, докато световната практика дава 3 месеца, каза още Кадиева.

 

Женският комитет, чието официално наименование е Комитет на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, е изпратил през 2009-а година протестна нота до България. Оказва се, че страната ни 14 години не е изпращала доклади за състоянието на женските права. Вследствие на това България изготвя искания документ. Съществува опция да бъде изпратен и алтернативен на официалния доклад, който има за цел да даде допълнителна информация на Комитета. Такъв изготвят съвместно фондация „Джендър Алтернативи" и Български център за джендър изследвания.

 

На заседанието на Комитета от наша страна на въпросите са отговаряли представителят на постоянната мисия на България в ООН посланик Стефан Тафров и още шестима други - сред които експерти от МТСП, МВР и Комисията за защита от дискриминация.

 

От миналата година за ратификация е отворена нова Конвенция, свързана с превенция и борба с домашното насилие и насилието над жени. Женският комитет към ООН настоява България да определи ясни срокове, в които да я ратифицира. Това вече са направили редица европейски държави, сред които Албания и Турция, подчерта адвокат Кадиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 7753 |06.06.2012 Ужас: На всеки час се топим с по 6 души . 13| 6068 |01.06.2012 Ужас: От само себе си рухна къща в центъра на София . 31| 21403 |20.04.2012 Ужас: Смъртоносна радиация край София ни поболява от рак . 14| 5355 |26.03.2012 Ужас: Алкохолизираме се стремглаво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads