Реклама / Ads
0| 4904 |30.07.2015 НОВИНИ

”Шпигел”: България е новата съкровищница на Гърция

.
Българска народна банка
България е новата съкровищница на Гърция, пише германското сп. “Шпигел“, цитирано от гръцкия в. “Имерисия“ . Изданието твърди, че капитаволивят контрол в Гърция е принудил местните предприемачи масово да изнасят капиталите си извън страната в съседни страни и по-специално в България и Кипър, където "емигриралите" фирми вече наброявали 70 хиляди.
 
В публикацията се посочва, че всяка седмица, въпреки капиталовите ограничения, гърци прехвърляли около 14 хиляди евро в банки в България. Това се правело не само от обикновените граждани, които откривали сметки на свое име, но и от компании, които или вече са отворили филиали, или прехвърлят бизнеса си на българска територия.

Позовавайки се на банкова служителка, работеща в София, списанието пише, че е лесно да се открие сметка в българска банка в лева или в евро, и че много чужди граждани, разбира се, и гърци вече са го направили. Тя пояснила, че страхът на гърците от връщането на страната към драхмата е една от причините, накарала много гърци да изнесат депозитите си в чужбина, за да не ги загубят.

Същата банкова служителка казала още, че през месеците, през които кризата в Гърция е достигнала връхната си точка, много пари са били изнесени от Гърция в чужбина (около 45 млрд. евро). Изтъква се, че благоприятното законодателство и ниските данъци и заплати у нас са сред най-силните мотиви на гърците да прехвърлят бизнеса си в България.

В статията се цитира и Красен Станчев от българския Институт за пазарна икономика, според когото в рамките на шест години от началото на кризата в Гърция бизнесът от страната е инвестирал в България между 4,5 и 5 млрд. евро.

Според президента на гръцката конфедерация на търговците и предприемачите Василис Коркидис, броят на фирмите, преместили бизнеса си в България, са 60 хиляди, а 10 хиляди са отишли в Кипър. Той твърди, че много предприемачи от Северна Гърция са се преместили в България, като са създали фирми, и че 60 хиляди са подали заявления за откриване на лични или корпоративни сметки у нас.

    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4863 |29.07.2015 Европейският съд по правата на човека осъди България . 13| 22721 |29.07.2015 Само във Фрог: „Работодателят” на Б.Б. – Генерален адвокат или нов провал за България? . 0| 5849 |29.07.2015 Надежда Нейнски: Решението за референдума не е в полза на България . 0| 5292 |28.07.2015 ЧЕЗ извършва извънреден отчет на електромерите заради новата цена на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads