Реклама / Ads
11| 6105 |11.01.2012 НОВИНИ

Шпионираме шефа по интернет

.
Националната агенция за приходите (НАП) от днес пуска нови онлайн услуги за физически и юридически лица, за които няма да е нужен електронен подпис.
 

 

Те се базират на персонален идентификационен код (ПИК). Първоначално чрез него ще можем да проверяваме каква информация е изпратил за нас шефът ни в приходната агенция. Предвижда се скоро чрез въпросния код да можем да проверяваме каква информация се съдържа в данъчно-осигурителните ни сметки - данни за това какви данъци и осигуровки сме платили и какво още дължим на държавата.

 

Три услуги вече са достъпни чрез въвеждане на ПИК. Първата е да можем да проверим в онлайн системите на данъчните какъв договор е декларирал за нас работодателят ни, обясни Боряна Георгиева от НАП. Според данъчните много хора може с изненада да изберат, че всъщност се водят на 4-часов работен ден, вместо на 8-часов.


Това обаче би увеличило двойно прослуженото време, което ще им трябва за пенсия. Притежателите на кода ще могат да видят и на какъв точно доход ги осигуряват работодателите им. Например някой може да получава 1000 лева, а всъщност да го осигуряват на 420 лева. „Ако лицето открие нередности, може да сезира НАП и ние съответно да направим проверки на фирмите, които не са декларирали необходимата информация”, коментира Георгиева.

 

Последната услуга е свързана с парите, преведени по индивидуалните партиди на хората за задължителното допълнително пенсионно осигуряване. Чрез кода ще могат да се правят проверки какви вноски са били удържани по месеци, каква е общата натрупана сума и от кой фонд се управляват средствата. По закон всички хора, родени след 1959 година, са задължени да правят вноски в пенсионните фондове за допълнително осигуряване. Много българи обаче са разпределени служебно и дори не знаят в кой фонд се правят отчисления от доходите им.

 

От днес всеки желаещ може да получи персонален код за онлайн достъп до системите на данъчните. В бъдеще чрез него хората ще могат да правят проверки и през колцентъра на НАП, като въведат цифрите от кода.

 

За да получат ПИК, мераклиите трябва да попълнят специално заявление, което е публикувано на сайта на НАП, и да го занесат в офис на данъчните. Лицата трябва да представят също лична карта или пък ако представляват фирма – документ, който да го удостовери.

 

Издаването на кода отнема не повече от 5 минути и задължително получаването му става лично. Освен това е препоръчително ПИК да се вземе от офис на данъчните по постоянен адрес, за да не се загуби при препращането му. От НАП припомнят, че чрез кода се дава пълен достъп до данъчната и осигурителната информация за лицето. Така,

ако кодът попадне в чужди ръце, има риск от злоупотреби

 

Ако пък някой загуби личния си номер, трябва веднага да съобщи в НАП, за да получи нов ПИК.

„Предвижда се занапред приложението на кода да се разшири”, каза още Георгиева. Постепенно ще бъде въведена възможността лицата да могат да проверяват своята данъчно-осигурителна сметка.

До края на годината ще има такава възможност за големите фирми, а в последствие и за гражданите. Данъчните планират още в бъдеще чрез кода да могат да се извършват плащания, да се подават искания за издаване на различни удостоверения и др.

 

През тази година работодателите ще попълват 20 платежни нареждания по-малко, защото са отпаднали 20 кода за различните видове плащания във връзка с осигуровките на служителите, съобщиха от НАП. През миналата година пък са отпаднали 40 такива кода. „С това действие разчитаме, че ще се спестят 11 млн. лева от лицата, които плащат осигурителни вноски”, каза Боряна Георгиева от приходната агенция.

 

От НАП посочват още, че не е редно плащанията към бюджета да носят допълнителна финансова и административна тежест за бизнеса. Данъчните в момента не събират никакви административни такси нито за приемането на данъчните декларации, нито за предоставянето на различни удостоверения или формуляри.

 

Вече няма да е достатъчно да внесем по-рано дължимия по годишната ни декларация данък, за да се ползваме от 5% отстъпка. Според разпоредбите от такова облекчение се ползват всички, които са платили дължимите налози за предходната година до 10 февруари на следващата. Последните промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат отстъпката да се ползва само ако сме внесли в срок дължимите авансови налози.

 

Обикновено авансови данъци плащат хора, които имат постъпления от стопанска дейност, но не са регистрирани като търговци. В тази категория попадат земеделски производители, тютюнопроизводители, лица, които получават възнаграждения по линия на авторски договори, от продажба на изобретения и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5400 |02.12.2011 Интернет организации скочиха срещу Закона за хазарта . 3| 6017 |29.11.2011 Създават интернет бюро в помощ на инвалидите . 3| 5849 |04.06.2011 Интернет връзка вкара нашенка в японски затвор . 2| 5678 |13.05.2011 Лекарства-ментета заливат интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads