Реклама / Ads
2| 3319 |31.03.2021 НОВИНИ

„Шпиономанията“ продължава: И в Италия обвиниха двама в шпионаж в полза на Русия

.
Двама души са задържани в Италия по подозрение, че са шпионирали в полза на Русия, съобщи италианският в. La Repubblica, като се позовава на разследване на спецподразделение на карабинерите и на специалните служби.
 

Уточнява се, че това са руски офицер и капитан на италианския флот, работещ в посолството в Рим.

 

„Операцията се е провела проведе по време на тайна среща между тях веднага след предаването на класифицирани документи от италиански офицер в замяна на парична сума“, се казва в съобщението на специалните части.

 

Италианецът е арестуван. Мярката срещу руснака все още не е ясна заради дипломатическия му статут.


Имената и точните длъжности на задържаните засега не се съобщават. Разследването на Агенцията за вътрешна информация и сигурност на Италия, групата за спецоперации (част от италианските карабинери), разузнаването и щаба на отбраната, се е водело "дълго време", пише още вестникът, който не уточнява и какви точно сведения са били предавани на руското посолство.

 

Това е трети случай за един месец на арестувани лица, които са предавали информация на Русия в своите държави.

 

На 25 февруари главната прокуратура на Германия обвини германски гражданин в шпионаж в полза на Русия и връзки с руското Главно разузнавателно управление (ГРУ). Арестуваният е 55-годишният Йенс Ф. - бивш офицер от IX танкова дивизия на Националната народна армия на ГДР. От 1984 до 1990 г. той е работел неофициално като сътрудник на министерството на държавната сигурност (Щази), а през 2017 г. е предал секретни документи на военното аташе на руското посолство в Берлин.

 

На 19 март пък българската прокуратура съобщи, че е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители, които са шпионирали в полза на Русия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3771 |20.03.2021 Италия призна парламентарните избори за уважителна причина за придвижване . 14| 4541 |14.03.2021 Учител по кларинет почина след ваксинация с ”АстраЗенека” в Италия . 17| 3383 |09.03.2021 Италия започва производството на “Спутник V” през юли . 0| 3320 |08.03.2021 Българка е загинала при пожар в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads