Реклама / Ads
11| 5775 |15.02.2008 НОВИНИ

Шпионски спътник на САЩ може да се разбие в България

.
Президентът Джордж Буш издаде заповед американски шпионски спътник да бъде унищожен с ракета от земята. До това решение се стигна, след като се разбра, че спътникът NROL-21 може да падне и да погуби невинни хора.
 
Информации на Пентагона сочат, че е съвсем реално от небето да се изсипят върху главите ни токсично гориво и парчета желязо - абсолютно смъртоносни. За съжаление учените не могат да посочат точното място на катастрофата. Възможно е това да стане навсякъде. Знае се само, че гадното събитие ще се случи в последните дни на февруари или първите дни на март. Според Управлението за национално разузнаване на САЩ, опасните отломки ще се изсипят най-вероятно в пределите на 58,5 градуса южна ширина и 58,5 градуса северна ширина, което според спецове означава практически по-голямата част от сушата. Вероятността това да стане над Балканите е около 20%, а над България - 4-6%. Изчисленията са на експерти от Пентагона. 

sputnik.jpgТвърде възможно е ракетата разрушител да бъде изстреляна от кораб на ВМС на САЩ, който се намира в състава на Шести американски флот в района на Босфора. Друг вариант е стрелбата да се извърши от италиански води, където също има американски кораби. В посока повърхностните слоеве на атмосферата ще бъде пусната ракета Standard Missile 3, която влиза в комплекса за противовъздушна отбрана Aegis. Уведомени са всички военни командвания на съюзнически държави, в това число и нашият Генерален щаб, чрез щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. За това съобщават АП, ВВС и Ройтерс.

Унищожаването на спътника е уникална еднократна операция, която се подготвя вече три седмици, съобщи зам.-шефът на Началник щабовете на САЩ ген. Джеймс Картрайт. Задачата е да се порази директно резервоара с гориво, което е много опасно, ако достигне земята. Вероятността за пряко попадение е почти 80%. По време на изстрелването шпионският спътник щял да се намира на височина около 240 км.  Спецовете пресмятат, че ако не бъде улучен, спътникът ще мине през атмосферните слоеве и половината от теглото му, около 1,2 т., ще изгори, а останалите близо тон и 200 кг ще се забият в някоя нищо неподозираща държава.

Ако това се случи, е много възможно да пострадат хора, някои дори смъртоносно, съобщи помощникът на президента по въпросите на националната сигурност Джеймс Джефри. „Вероятността е малка, но ако все пак се случи, гибелта на случайни хора е възможна, благодарение на токсичните газове", смята Джефри.
Именно това е накарало президентът Буш да разпореди изстрелването на ракета. По този начин ще се намали значително рискът за което и да е място по земното кълбо.

sputnik-2.jpgЗапознати припомнят, че миналата година Вашингтон реагира много остро, когато Китай реши да обстрелва свой метеорологичен спътник. Щатите заявиха тогава, че Пекин си позволява опасна операция, която застрашава много хора. Днес Белия дом трябва на свой ред да обяснява, че сегашното решение е продиктувано от хуманни съображения. Още вчера са изпратени специални указания до всички дипломатически мисии на Вашингтон по света, които да ги сведат на съответните правителства. Миналата година опасността е била от създаването на опасен космически боклук. Какви ще са последствията след обстрела на шпионския спътник обаче е трудно да се каже. Знае се само, че отломките ще падат от небето в продължение на няколко дни.

Подобни акции се провеждат нееднократно, но за тях просто не се говори. Възможно е в сегашния случай да има военни тайни, които никой няма да огласи и изстрелването на ракетата да е част от изпробването на новости в ракетостроенето, коментира Иван Ерлих, вицепрезидент на Федерацията на американските учени.
Спътник NROL-21 е изстрелян от компанията United Launch Alliance по поръчка на Управлението за национално разузнаване на 14 декември 2006 г. В Космоса апаратурата е изведена от ракета-носител от базата на ВВС на САЩ „Ванденберг" - Калифорния. През януари 2007 г. стана ясно, че ултраскъпият спътник е извън контрол. В доклад до Белия дом военните дори използвали термина "прогнозите са от най-неблагоприятните". По този начин много секретни данни и сведения за тайни технологии са станали неуправляеми, което предизвикало скандали в професионалните среди и особено в разузнавателната общност на САЩ.

Вероятността смъртоносните отломки да се изсипят върху България не е голяма, но все пак съществува. Досега обаче от Министерството на държавната политика при бедствии и аварии към медиите не са пратени никакви съобщения. Frognews.bg

 

Текст към снимки:

1. Изстрелването на спътника  NROL-21.

2. Така изглежда шпионският спътник на Управлението за национално разузнаване.

3. Ракетата, с която ще бъде ударен опасният NROL-21.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5243 |15.02.2008 По-строгите наказания за шофьорите влизат в сила от днес . 6| 5528 |15.02.2008 Б. Борисов иска общонационален опозиционен митинг . 3| 4928 |15.02.2008 Финалното броене за бургаския референдум започна . 0| 4677 |15.02.2008 СС на ООН не даде рамо за Косовската независимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads