Реклама / Ads
12| 5622 |28.02.2009 НОВИНИ

Шпионският център на САЩ се мести от София в Белград

.
САЩ местят Разузнавателно-координационнния си център от София в Белград. Това става ясно от подписаното споразумение между сръбската и американската страна за строителството на ново посолство в Белград, съобщава сайта srpska.ru.
 

Уникалната сграда ще е в елитния квартал „Дедине” и ще е напълно готова през 2011 година. Целта, според сръбски източници, е засилване американското влияние на Балканите. След България е ред на Сърбия, смятат наблюдатели в Белград. Друг мотив за мащабния шпионски център е отказа на Киргизия да предостави терени за US военни бази. От тях американците се надявали да наложат постоянен контрол върху трафика на дрога от Азия към Европа и оттам към Америка. Разчитало се и на базите, които ще заработят в България, но това все още не се е случило. По време на войната в бивша Югославия разузнавателния център на Вашингтон бе преместен от съображения за сигурност от Белград в София. След година и половина той ще се върне обратно в сръбската столица. В момента непрекъснато наблюдения със супер апаратура на трафика се извършва от американската база „Бондстил” в Космет, на територията на Сърбия. В София ще продължат да функционират бюрата на ЦРУ и ФБР, но центъра ще е в белград, където ще се пращат всекидневните доклади и седмичните анализи. Американската страна обещава голяма подкрепа за изграждането на коридор №10, като жест за затопляне на отношенията с Белград. Щатски фирми и проекти ще съдействат и за подобрряване на транспортната и енергийна инфраструктура на Сърбия, отбелязват наблюдатели. Според тях това е голяма крачка към изместването на Русия от Балканите. Сърбия е считана за последната крепост на руското влияние, след като вече и София все повече се съобразява с новите си партньори от НАТО и Евросъюза. Според български спецове решението на Вашингтон е продиктувано от стратегически цели, а не поради недоверие в българската страна. Все пак трябвало да имаме едно наум, тъй като често сведенията на американските служби в София за незаконния трафик и политическия чадър над престъпни групиродвки не съвпадали с твърденията и докладите на службите в София. Така например управляващите в България се хвалят с намаляване на наркотрафика и заловени пратки по границите. В същото време Агенцията на ООН за борба с наркотрафика в свой доклад ясно подчертава, че има нови маршрути на международната мафия за доставка на наркотици от Западна Африка през Балканите. По този начин се подбивали цените на кокаина в Европа. През Балканите, в това число и през България минава трасето за хероин от Афганистан и Централна Азия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5318 |06.02.2009 Златко Баретата се предал сам в центъра на София . 11| 4716 |19.01.2009 Главоломно скача такса смет в София; да му мислят от центъра . 12| 10478 |15.11.2008 Объркан епицентър: София или село до яз. Студена . 13| 4836 |07.10.2008 Влизането с кола в центъра на София - платено догодина?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads