Реклама / Ads
11| 5225 |14.10.2011 НОВИНИ

Ще се борим за 14 млрд. евро, за да си свършим работата

.
Бойко Борисов
България ще се бори за повече европейски пари за следващия програмен период (2014 - 2020 г.). Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му с еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хан.
 


Ще се борим за около 14 млрд. евро, а те засега ни дават около 8 млрд. евро. Но ще преговаряме и ще искаме колкото се може повече средства, обясни Борисов.


По думите му основните теми при разговора са били завършването на столичното метро, магистралите „Тракия”, „Марица”, „Струма”, тунелът под Шипка, връзката със Сърбия.


Премиерът припомни, че усвояването на еврофондовете преди управлението на ГЕРБ е било бавно и това е било „златно време, загубено от България”.


“През следващата година задължително трябва да минем над 50 % усвояване на средствата от ЕС. Защото е нормално всяка една държава, особено в условията на криза, да има желание през следващия програмен период да получи колкото може повече средства. За това ние трябва със обединим на Балканите, особено с Румъния, около такива проекти, като Дунав мост-2″, допълни той.


Борисов и Хан са разговаряли не само за проектите, които България в момента изпълнява, но и за тези, които планираме за следващия програмен период и за средствата, които държавата ни може да получи след 2013 година.


Еврокомисарят побърза да похвали България за напредъка в усвояването на евро пари. Хан изтъкна, че следващата бюджетна рамка е много важна и че ако действително бъде приет проектът, който ЕК предложи, ще има много малко повишение на средствата за България.


15 милиарда евро не са усвоени към този момент, но същевременно те се използват за проекти, които в момента се усвояват.
Все пак усвояването по време на криза е трудно, добави еврокомисарят.


Нашата цел е да преодолеем условията, възникнали след трудната ситуация. Не искаме да задаваме предварителни решения. Искаме с държавите-членки да сключим споразумения и на базата на тях да предложим различни мерки за преодоляване на дефицитите в различните държави, коментира още еврокомисар Хан.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5411 |15.06.2011 ГЕРБ се провали, изхарчиха 3 млрд. без да знаем за какво . 25| 5331 |10.06.2011 Б. Борисов: Борим мафията, независимо от Шенген . 7| 5370 |25.05.2011 Задигат 1.2 млрд. лева от обществени поръчки . 9| 5396 |13.05.2011 1.2 млрд.лева кътат родни тузари в БНБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads