Реклама / Ads
6| 4731 |06.10.2010 НОВИНИ

Ще има национелен протест, отсече КНСБ

.
Категорично национален протест на КНСБ на 7 октомври ще има. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров пред “Фокус”.
 

До момента е договорено повишаването на осигурителната вноска от 2011 г. с 3 %. Остават спорните проблеми и въпроси, за които снощи до късно преговаряхме с министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов за периодите за повишаване на осигурителния стаж. Не приемаме ударно повишаване още от следващата 2011 година с по една година и категорично не приемаме повишаване на възрастта за пенсиониране на работещите първа и втора категория, които дават част от своето здраве, заради лоши условия, заяви той.

Синдикатът не приема и да има „нулеви” години, защото това означава три години да няма пенсионери от работещите в условията на първа и втора категория труд. Гледаме опита, който има Германия, където реформата започва от следващата година и ще приключи 2025 година, гледаме какво става във Франция, където реформата започва от тази година и приключва 2018-та. А тук някои искат ударно да направят всичко, което е възможно и да орежат права, така че националната протестна акция за утре не се отменя, заяви той.

По думите на Никифоров има нагласа за отстъпки по някои от исканията от страна на премиера Бойко Борисов и социалния министър Тотю Младенов. За съжаление крайна бе позицията на г-н Дянков, който категорично заяви несъгласие с разсрочване във времето, поетапно повишаване на осигурителния стаж. Ние не може да приемем такова шоково повишаване на осигурителния стаж за три години в рамките на три години за близо 3 милиона български граждани и повишаване на пенсионната възраст.

Преговорите продължават, основната демонстрация утре структурите на КНСБ се подготвят да я проведем, защото само на обещания не вярваме, каза синдикалистът.

Той припомни, че решението на Координационния съвет на КНСБ е национална протестна акция, след това национална предупредителна едночасова и след това безсрочна ефективна стачка. Очакваме днес договореното вчера с министър-председателя г-н Борисов за нови дискусии по Кодекса за социално осигуряване да започне да се осъществява и преговорите да продължат, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4497 |14.07.2010 Чистим отпуските до 31 декември 2011, отсече Борисов . 10| 4841 |28.06.2010 24,63% по-скъп газ от 1-юли, отсече ДЕКВР . 2| 4512 |19.05.2010 Парламентът отсече: Петима в СЕМ . 17| 4873 |17.10.2009 Здраве да е! 30% по-високи осигуровки отсече Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads