Реклама / Ads
6| 4989 |17.09.2013 НОВИНИ

Ще наказваме само някои бежанци

.
Източник: Булфото
"Ще препоръчам на прокурорите да разглеждат случаите на незаконно преминаване на границата на България конкретно и да се преценява кога има ниска степен на обществена опасност", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който участва в тактическия оперативен щаб, който беше създаден в Елхово.
 
Досега всички, които преминават незаконно границата, са подвеждани под наказателна отговорност, въпреки че повечето от тях са сирийци, които бягат от конфликта в държавата си. Според Цацаров "повечето случаи са на хора, които търсят закрила и начин на устройване за по-нормален живот".

"Идеята е да се въведе едно променено мислене, което надявам се да бъде възприето от органите на съдебната власт, което да отчита конкретните особености на случаите", добави той.

По думите му досега нито веднъж не се е прилагал чл. 9, ал. 2 от Наказателния кодекс, който гласи, че не е престъпление деяние, което има ниска степен на обществена опасност. Това означава, че не се налага да се прилага досегашната практика, при която се образуват досъдебни производства за всяко незаконно преминаване на границата.

Обикновеното наказание по този казус е условна присъда и глоба.
Цацаров беше категоричен, че Държавната агенция по бежанците трябва да бъде далеч по-активна при осъществяването на своите задържания, тъй като в момента цялата тежест по решаването на хуманитарния проблем пада върху служителите на вътрешните работи. Затова според него е необходимо служителите на агенцията да работят в разпределителния център в Елхово.

„Искам служители на Държавната агенция по бежанците тук, в разпределителния център, категоричен беше Цацаров. Той допълни, че само за деветте месеца на годината са осъдени 426 души за незаконно преминаване на границата. За сравнение Цацаров посочи, че през 2011 година осъдените са били 47 лица, през 2012 година са били 33-ма.

Преди седмица прокуратурата отчете увеличаване на делата за незаконно преминаване на границата в РП-Свиленград с 75%, а за РП Елхово - над 7 пъти, спрямо същия период за 2012 г., а главният прокурор разпореди да бъде "подслилен" ресурса на двете погранични звена на държавното обвинение, като бъдат командировани още обвинители.

Решението беше разкритикувано от правозащитници, които коментираха, че и държавното обвинение и съдът отказва да прилага разпоредбата, която освобождава от наказателна отговорност търсещите закрила.
Според статистиката на НСИ от 2004 г. до 2012 г. са били обвинени 12603 човека за незаконно преминаване на границата. По тях са оправданите са 27, а прекратените дела са 8. За същия период потърсилите закрила са 8464 човека.

"До две седмици временният разпределителен център в Елхово ще започне да действа", обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на тактическия оперативен щаб.

На заседанието бяха обсъдени спешни мерки за овладяване на ситуацията с бежанската вълна. Една от мерките е разкриването на център в Елхово. В него първоначално ще могат да бъдат настанявани до 150 души, като капацитетът може да достигне до 300. В Елхово задържаните ще престояват от 3 до 5 дни и след това ще бъдат изпращани във вътрешността на страната в затворени бежански центрове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5224 |17.09.2013 ГЕРБ: Провежда се брутална кадрова саморазправа . 24| 6973 |10.09.2013 Министър Адемов: Коледна добавка ще има само за пенсионери? . 13| 4854 |05.09.2013 Антон Кутев: Трайното решение за конфликта в Сирия е само по мирен път . 5| 7187 |04.09.2013 Деца от училище в Свети Влас се самозадоволявали групово с даскал в час!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads