Реклама / Ads
0| 5778 |21.11.2017 НОВИНИ

Ще се осмели ли шефът на ВАС да посегне на назначенията с ”връзки”?

.
Източник: БГНЕС
Магистрати във Върховния администратиен съд (ВАС) тръат в очакване дали ще ги затигне кадрова метла, след като изтече мандата на стария шеф Георги Колев и с идването на новия – Георги Чолаков.
 
Става дума за съдии, за които отдавна се говори, че са получили постовете си по роднинска линия. Става дума за съдебните помощници Виктор Йорданов, Еленко Еленков и Тодор Икономов. Същите са минали през конкурси, но сред колегите им битува съмнението, че известна заслуга за успеха им имат някои роднински връзки.

Виктор Йорданов е син на съдия Галина Христова от Трето отделение на ВАС и е назначен след конкурс пред 2015 година.

Еленко Еленков е син на съдия Александър Еленков, който в момента е член на Комисията по атестирането и конкурсите към Висшия съдебен съвет, а преди това беше във Върховния административен съд.

Съдебният помощник Тодор Икономов е назначен също след конкурс преди около 3 години.  Бащата Андрей Икономов се прочу с това, че беше председател на съдебния състав, който през 2007 г. обявяви за нищожна заповедта от 1995 г., с която Странджа е обявена за природен парк. Три години по-късно разследване на в. „Капитал” разкри, че 80-годишната майка на съдия Икономов е получила апетитен имот в Приморско като крайно нуждаеща се. Скандалът с бедните роднини на магистрати завърши с отстраняване на съдия Икономов от председателското място на отделение във ВАС, а ВСС му наложи тогава наказание „намаляване на заплатата с 25%“ за две години. Все пак в крайна сметка ВАС отмени дисциплинарните наказания на съдия Икономов и колегите му, които са били в състава. Неговата съпруга Румяна Лилова – Икономова също правораздава във ВАС.

 

Въпросът е преди всичко принципен. Всеки има право да гради професионална кариера. Такова право имат Йорданов, Еленков и Икономов, коментираха пред Фрог нйз магистрати, запонати с процедурите. Според тях проблем е, когато в конкурсите има намеса и едни кандидати „натежават“ пред други заради семейни връзки. Деликатен е въпросът и за наличието на конфликт на интереси. Всички кандидати за подобни постове би трябвало да имат равни права и това освен гарантирано, е редно да се случва чрез напълно прозрани процедури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7311 |16.11.2017 Само във Фрог: Шефът на КОНПИ и пиарката му да се разберат кой от двамата лъже . 1| 3991 |13.11.2017 Великобритания дължи на ЕС над 60 млрд. евро, твърди шефът на ЕП . 2| 4994 |31.10.2017 Шефът на Здравната каса: В здравеопазването има пари, но няма контрол . 1| 5007 |31.10.2017 Шефът на ”Юнион Ивкони”: Проверява се дали шофьорът на автобуса е взел курса на колега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads