Реклама / Ads
0| 4849 |10.01.2011 НОВИНИ

МЗ ще продължава да купува лекарства за онкоболните

.
За да се гарантира лечението на всички пациенти на хемодиализа и химиотерапия от Министерство на здравеопазването ще продължават да купува необходимите медикаменти и след преминаването на лекарствата към лечебните заведения.
 

От март тази година болниците имат ангажимент да организират търгове за тези лекарства, припомниха на пресконференция от здравното ведомство.

Стана още ясно, че след 1 март протоколите за скъпоструващите лекарства няма да идват до София за одобрение. Така ще се спестят месеци чакане на пациентите за започване на лечение на онкологични заболявания.Заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова съобщи, цитирана от БиТиВи, че са обезпечени медикаментите до края на февруари. Тя уточни, че са започнати нови процедури, за да се гарантира лечението в болниците, които няма да могат да се справят в срок с търговете.

Въпреки че от първи март болниците сами ще провеждат търговете за купуването на скъпоструващите лекарства, няма да има промяна в начина, по който пациентите ще ги получават. Лекарствата ще се получават в лечебните заведения. Срокът обаче затова ще бъде значително скъсен, изтъкна Павлова.

От министерството отхвърлиха твърденията на пациентски организации, че средствата за хемодиализа за тази година няма да достатъчни, като посочиха, че парите за 2011 година са увеличени с 10%.

От здравното министерство увериха, че са взели мерки пациентите да не останат без лекарства, ако провеждането на търговете затрудни лечебните заведения. По действащите договори ведомството разполага с лекарства до края на февруари, а преди празниците е обявена процедура, която ще осигури лекарства за още месец и половина.Така дори, ако никое от лечебните заведения не успее да сключи договори навреме, лекарствата за пациентите с онкологични заболявания ще бъдат осигурени до средата на април, обясни Павлова.

При необходимост министерството може и нормативната уредба му дава възможност да обяви и нов търг, допълни тя.Според нея обаче вече имало сключени договори и болници, които могат да започнат още от сега да осигуряват лекарствата за онкоболните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4966 |08.01.2011 Излъгани купувачи на протест във Варна . 4| 5307 |07.01.2011 Лекарствата за онкоболните грижа на НЗОК . 6| 5341 |05.01.2011 Грабежите в софийско продължават . 0| 4829 |04.01.2011 НЗОК поема лекарствата на пациентите с трансплантации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads