Реклама / Ads
9| 5126 |10.10.2013 НОВИНИ

Ще съдействаме за ромите във Франция

.
Кристиан Вигенин и Лоран Фабиюс Източник: МВнР
България ще съдейства на Франция по решаването на проблема с пребиваващите там български роми, съобщиха от Министерството на външните работи. Темата е била обскъдена по време на посешението на външния министър Кристиан Вигенин в Париж и разговорите с европейския му колега Лоран Фабиюс.
 

Двамата са обсъдили още присъединяването на България към Шенген и проблемът със сирийските бежанци.

„Страната ни работи активно за решаване на проблема с интеграцията на ромите. България си дава ясна сметка за различните аспекти на този проблем и смята, че той може да бъде ефективно разрешен с конструктивно сътрудничество и взаимодействие на държавите-членки на Европейския съюз и продължаващата подкрепа на Европейската комисия.

Двамата министри обсъдиха и конкретни идеи за съвместна работа по проблема с пребиваващите във Франция български роми, предвид особената чувствителност на френското общество по тази тема", съобщиха от МВнР.

Вигенин е потърсил подкрепа от френската страна за намиране в рамките на ЕС на ефективни методи и средства за преодоляване и дългосрочно решаване на проблемите, свързани с притока на бежанци от Сирия. Той е отбелязал, че България понася съществена тежест от опазването на външните граници на ЕС и е отговорен и предвидим партньор, изпълняващ своите задължения и носещ сериозна отговорност.

Министърът е подчертал активното сътрудничество с европейските партньори и в частност - с Франция, за постигане на целите на Механизма за сътрудничество и оценка.

Двамата министри обсъдиха и перспективите за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Вигенин е напомнил, че България изпълнява всички условия за присъединяване.

Кристиан Вигенин е поканил Фабиюс и президента Франсоа Оланд на посещение в България по повод 135-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни през 2014 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6285 |02.10.2013 Лидерът на ДРОМ: Ромите допринасят за българската икономика, бежанците - не . 12| 5938 |27.09.2013 Франция ни казва твърдо "не" за Шенген . 40| 6300 |24.09.2013 Франция ни връща циганите . 16| 7046 |14.09.2013 Франция привлича наши лекари със 120 000 евро заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads