Реклама / Ads
8| 4227 |26.01.2020 НОВИНИ

Ще спрат ли зверствата по-строги наказания за непълнолетни, извършили тежки престъпления?

.
Доц. Светла Маргаритова и адв. Марин Марковски Източник: кадър бТВ
Наказанията за непълнолетни, които извършват тежки престъпления, задължително трябва да се увеличат. Това обаче трябва да стане разумно и балансирано. Наказанието трябва да се определя към конкретен човек за конкретно извършено престъпление.
 

Това каза пред бТВ адвокат Марин Марковски, който заедно с  доц. Светла Маргаритова, председател на Българската асоциация по криминология, коментираха  бъдещия законопроект, който предвижда непълнолетните да бъдат съдени като възрастни. Припомняме, че поводът за тези законодателни промени бе жестокото убийство на 18-годишната Андреа в Галиче.

 

Доц. Маргаритова не се съгласи с тезата на Марковски. Според нея наказанията за непълнолетни трябва да останат по-леки, припомняйки първите закони, които гласят именно това.

 

„За да достигне до това решение преди повече от 100 г. до ден днешен, законодателят се е опирал на познанията на психолози, психиатри, педагози и въз основа на тях е решил, че трябва да редуцира тези наказания“, каза доц. Маргаритова.

„Бащата на Андреа на практика иска възмездие. Той не призовава хората и управляващите да увеличат наказанията, за да се ограничат тези престъпления“, на мнение е тя.

Доц. Светла Маргаритова попита дали, ако се увеличи размерът на присъдите, това ще доведе до превенция и по този начин тежките престъпления ще бъдат редуцирани.

 

Адвокат Марин Марковски е убеден, че тежката санкция възпира извършването на тежки престъпления.

„Санкцията винаги има много голямо превъзпитателно значение. Това обаче не е достатъчно, за да има успех и да се предотврати престъпността. Трябват и други неща – добро образование и семейство, както и вероучение в училище“, смята адвокатът.

 

По думите му законът не е барелеф, който като се направи веднъж, ако го промениш, образът се губи.

„Разбира се, че непълнолетните трябва да се наказват по-леко, но трябва нещо да се коригира, защото законът трябва да отговаря на нуждите на обществото. Когато има престъпление, извършено от непълнолетен, трябва да се отчете неговата физическа, психологическа и социална зрялост. Промяната трябва да обхване непълнолетни, навършили 17 г., които извършат много тежки престъпления, които надхвърлят разбирането за човешка природа. Те трябва да се наказва от 5 до 20 г. лишаване от свобода. Съдът обаче трябва да прецени дали случаят е особено тежък, като назначи комплексни съдебно-психиатрични експертизи“, заяви още  Марковски.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4712 |19.12.2019 Манолова иска от Фандъкова и Герджиков да спрат увеличението на водата в София . 3| 4418 |14.11.2019 Стоил Стоилов: Нужни са ни по-смели съдии, които да спрат ”партийните фокуси” . 2| 4187 |08.10.2019 Държавна агенция за закрила на детето: Крайно време е да спрат манипулациите . 6| 3992 |18.07.2019 Цацаров иска по-строги наказания за опетняване на държавния герб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads