Реклама / Ads
0| 5615 |02.12.2009 НОВИНИ

Ще заместят ли тонколоните пойните птици?

.
Тази сутрин еколози излязоха пред сградата на Министерски съвет в защита на птиците в Рила. Участниците в протеста, облечени като рилски птици, развяваха плакати с надпис „Колко тонколони са ни необходими, за да озвучим горите в Рила с птичи песни?".
 

Желанието на природозащтитниците бе да представят на министърът на околната среда и водите Нона Караджова предложенията, с които да се избегне наказателната процедура по Директивата за птиците, която предвижда глобата е поне 30 000 евро дневно.

Гражданите ценят биоразнообразието в България - в случая птиците. Те са категорични, че ще продължат да протестират, докато не бъдат изпълнени европейските изисквания и очакват министър Караджова да приеме техните предложения.

Всяка сряда ще сме тук, за да защитаваме нашите виждания, за да ни чуят политиците и да помогнем на министъра да опази българската природа, казват еколозите.

Припомняме, гражданските акции стартираха миналата седмица. Те бяха по повод двете наказателни процедури срещу България по директивите на Европейския съюз за птиците и местообитанията заради неспособността на правителството да гарантира опазването на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 в Рила.

Шест зони за птиците, сред които и зона „Рила", са намалени значително в сравнение с предложеното от научната общност. Това ще застраши опазването на над 40 вида птици, много от тях приоритетни за опазване в целия Европейски съюз.

В защитена зона „Рила" по Директивата за местообитанията се извършва строителство на ски съоръжения без оценки на въздействието върху околната среда и се планират ски курорти, чийто комулативен ефект ще се изрази в сериозно влошаване на екосистемите, предмет на опазване в Северозападна Рила.

За съжаление властите все още не са задържали и извършителя на поредните незаконни сечи от 28 ноември т.г. в района на Седемте езера, които разрушиха доказани местообитания на врабчовата кукумявка и предизвикаха мащабно обществено недоволство през последните дни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4829 |02.12.2009 Поискаха доживот за Джок Полфрийман . 5| 4979 |02.12.2009 Депутат гласувал с картата на Румен Петков в отсъствие . 4| 5144 |02.12.2009 Последният ден на 2009 г. остава почивен . 12| 7667 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads