Реклама / Ads
4| 4711 |04.12.2010 НОВИНИ

Швейцария приюти Wikileaks

.
Скандалният сайт “Уикилийкс”, разтърсил света с разсекретяването на документи за американската дипломация, вече се пререгистрира в Швейцария, предаде Ройтерс.
 
Американският провайдър отказа вчера да продължи обслужването на сайта, който беше с домейна org. Затова след излизане от строя за няколко часа той пак е достъпен в интернет на адрес wikileaks.ch.

В интернет бе публикуван призив симпатизантите на  Wikileaks да помогнат сайтът да остане достъпен. По-рано властите във Франция забраниха той да бъде поддържан от сървъри на територията на страната. А именно във Франция се намира едната от двете компании, поддържащи швейцарския домейн. Другата е в Швеция.

Примката около основателя на сайта Джулиан Асанж се затяга. Шведската прокуратура съобщи, че е предала на британските власти липсващата информация за обвинения в сексуално насилие срещу него. С нея е необходимо да бъде попълнена европейската заповед за арест. Очаква се австралиецът да бъде задържан до дни.

Със закъснение започна вчера онлайн разговорът по интернет на Асанж с читатели на в. “Гардиън” - едно от петте издания, на които “Уикилийкс” предостави документи за публикация. Закъснението бе заради задръстването на сайта, предизвикано от огромния интерес. Асанж съобщи, че има отправени заплахи за живота му.

Световните медии продължават да публикуват разкритията на Wikileaks. От тях става ясно, че посланикът на САЩ в Москва Джон Байърли (преди това посланик и в България) се изказвал доста пренебрежително за президента Дмитрий Медведев. Той го смятал за незначителна фигура, нещо като “чаша на масата”. Медведев не бил нещо повече от “ръчичка в чужд джоб”. Байърли изпратил и телеграма с популярния руски виц, според който Медведев седнал на шофьорското място в нова кола, а Путин до него. Медведев не видял волана и попитал за това Путин, който извадил дистанционно управление и казал: “Аз ще я карам.”

За Сърбия сайтът разкрива, че на страната било предложено да подпише Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС в замяна на независимостта на Косово.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7035 |30.11.2010 Тафров: Скандалът "WikiLeaks" не е заплаха за нашата дипломация . 4| 5066 |03.03.2010 Ровят сметки в Швейцария . 5| 5014 |14.02.2010 НАП погва банковите сметки в Швейцария . 1| 4552 |04.09.2009 Закопчаха наш наркопласьор в Швейцария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads