Реклама / Ads
14| 5621 |27.05.2010 НОВИНИ

Сидеров: Алексей Петров е бил назначен в нарушение на два закона

.
Алексей Петров е назначен в службите в нарушение на Закона за ДАНС и Закона за класифицираната информация, защото това е станало преди да бъде издадено разрешение за достъп до класифицирана информация, заяви Волен Сидеров след края на заседанието на комисията за контрол на ДАНС.
 
По думите му, работата на Петров за ДАНС е била незначителна. „Прокуратурата трябва да се произнесе кой е отговорен и дали Петко Сертов не трябва да отговаря за това нарушение, защото в крайна сметка той е този, който го назначава", каза Сидеров.

Според председателя на комисията за контрол на ДАНС, Алексей Петров се е ползвал със специален статут в службата и е имал политическа подкрепа „от горе". „Сега, когато го съдят за тежки криминални престъпления, би могло да се отправи поглед на горе към тези, които са го закриляли политически, независимо дали са на ниво премиер или друго", посочи той.

На въпрос за кой премиер става дума, Сидеров отговори: „За предпоследния е сигурно. Тогава се създава ДАНС и тогава Сертов го назначава, без да вземе предвид и предупрежденията на чужди посолства.Според Волен Сидеров, като експерт, назначен в кабинета на шефа на ДАНС, Алексей Петров вероятно е имал достъп до всички нива на класицифирана информация.

По думите му, Петко Сертов е бил предупреден да не назначава Петров от много хора, включително Цветлин Йовчев, но не се е съобразил. Сидеров допълни, че по същия начин, без допуск, в кабинета на Сертов са назначени още няколко човека, включително един, за който „данните сочат, че изобщо не би трябвало да бъде там".

На въпрос дали комисията ще извика на изслушване Алексей Петров, Волен Сидеров отговори, че това едва ли ще помогне да се осветлят нещата, ставали в ДАНС. „Той има пристрастия. Той самият е страна", каза Сидеров.

"Не съм получавал сигнали Алексей Петров да се е занимавал с организирана престъпност.", каза бившият вътрешен министър Румен Петков, след днешното заседание на комисията за контрол на ДАНС. Бившият МВР шеф похвали Трактора при организацията на сртещата с Галеви при басейна "Спартак".

Петков беше лаконичен в отговора си на въпроса защо службите са проспали престъпната дейност на бившата барета. "Да не казваме "проспиване”, защото ще засегнем министър-председателя, а той е особено чувствителен на тази тема, да го кажем предремане".

Бившият вътрешен министър не пропусна да припомни, че е спечелил делото за осветляването на Трактора. Запитан дали комисията ще успее да си свърши работата предвид това, че неин член е Иван Костов, по време на чието управление е бил назначен Петров в службите, той каза: "Вие искате да разширите кръга на дремещите?!"

Петков каза още, че човекът назначил Петров в службите е бил ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС. Бившият министър потвърди, че Алексей Петров си е свършил добре работата при организацията на срещата с братя Галеви, определяйки я като наложителна.

Румен Петков обясни, че срещата на басейна "Спартак" е била регламентирана и по нея има написан рапорт. На въпрос дали е доволен от работата на бившата барета, той отговори, че не може да участва в атестата на всеки един от 60-те хил. служители в МВР. Запитан какви според него са причините Алексей Петров от офицер на службите да се превърне в арестант номер 1, Петков коментира, че този отговор трябва да се търси от "автора на тази ключова фраза”.

Алексей Петров е бил преназначен заедно с всичи останали 55 хил. служители в МВР. По предложение на ръководствата на съответните служби са преназначени всички техни служители през 2006-та година.

"Има влизане на Алексей Петров във функции, които са всъщност истински опасни – това става при формирането на Държавната агенция за национална сигурност", заяви пред журналисти Иван Костов – бивш председател и в момента член на Комисията за контрол на ДАНС.

Тогава Петров получава достъп до класифицирана информация, тогава той е овластен да прави едно или друго нещо и тогава той започва да може да нанася и серозни поражения и щети, коментира още Костов.

Следващата седмица комисията ще излезе със становище по изслушванията, които се провеждаха на бивши държавници в продължение на няколко седмици. Тогава по думите, на Костов ще стане ясно дали назначението на Алексей Петров в службите е било грешка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4844 |25.05.2010 В. Сидеров: Инфантилно и неадекватно се държат бивши управляващи . 3| 4655 |20.05.2010 Не е имало конфликт между Драшков и Алексей Петров . 28| 5613 |06.05.2010 Израел се разграничи от Алексей Петров . 17| 4875 |04.05.2010 Сидеров: Трактора имал връзки с посолството на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads