Реклама / Ads
4| 4583 |06.07.2007 НОВИНИ

Сидеров: Изслушване на уволнения гард от НС, импийчмънт на президента, ако е злоупотребено с НСО

.
Уволненият гард от НСО Николай Марков и шефът на службата ген. Димитър Димитров да бъдат изслушани от парламента, поиска днес лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Според него това е единственият начин истината да излезе наяве, тъй като последното разкритие на Марков придава вече много сериозен характер на целия скандал и категорично е необходима намесата на народните представители. Сидеро
 

„Името ми е сред петимата политици, посочени от бившия служител на НСО Николай Марков, за които има данни, че са били следени. За мен това не е новост, защото знам по информация от други канали, че това се върши. Че се следят, подслушват и се събират данни по незаконен начин срещу политически опоненти на властта”. Това заяви в кулоарите на парламента Волен Сидеров. “Ще настояваме парламентът да покани и изслуша Николай Марков, за да потвърди пред най–висшия законодателен орган казаното от него пред медиите, ще настояваме да бъде поканен и шефът на НСО. Той също да бъде питан по данните, разкрити от Марков. Ако се наложи и други лица, споменати от тях двамата, също да бъдат извикани и изслушани в парламента”, каза още лидерът на “Атака”.

Според Сидеров това е най-точният и политически най-издържаният начин обществото да разбере какво е ставало в НСО, защото това е високоотговорна институция, която е към президента, и ако тази служба е била използвана за следене на политици, това означава, че скандалът е огромен. „Това означава, че трябва да има оставки на шефове на службата и да има импийчмънт процедура към самия президент Георги Първанов, защото той е този, който е ползвал тази информация, щом службата е под шапката му”, категоричен е лидерът на „Атака”.

Той смята, че е необходимо анкетна парламентарна комисия да се занимае и с дейността на Национална служба “Сигурност”. Сидеров обяви, че НСС също се използва за следене на политици. И уточни, че данните, с които разполага, са му предоставени от служители в НСС, които се възмущават от начина, по който се използва службата. Те обаче не искат имената им да се разкриват. Сидеров поясни, че дори знае имената на хората, натоварени да го разработват - това са шефът на Софийското управление на НСС Бисер Борисов и Николай Златков, началник на направление “Терор” в НСС.

Лидерът на „Атака” заяви, че поръчките идват от министъра на вътрешните работи Румен Петков, а това дава основание парламентът да състави комисия, която да разследва дейността му. “Защото той е човекът, при когото се концентрира информацията, той е човекът, който дава устни заповеди. Той е човекът, при когото всяка сутрин идват записите от „Мобилтел”, посочи Волен Сидеров. Той поясни, че между мобилния оператор и МВР имало договор да бъдат давани на вътрешния министър всички записи, които се поискат, без да се знае за какво се използват. А това, категоричен е Сидеров, вече се отнася до права на гражданите.

"Дирекцията за оперативно издирване (ДОИ) също се занимава с подслушване и следене", обяви още лидерът на „Атака”. И напомни, че наскоро за неин директор беше назначен „приятелят по чашка на Румен Петков - Жоро Стоицев, който преди това беше директор на полицията в Пазарджик, където има много нарушения". Но вместо да бъде наказан, той е повишен.

Водачът на „Атака” припомни също, че през миналата седмица Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе със становище, че всеки българин е потенциално застрашен от подслушване, защото правомощията на министъра на вътрешните работи са много големи. Поради тази причина се налага промяна в Закона за специалните разузнавателни средства, смята Сидеров. „ФН”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5162 |06.07.2007 Квалифицирани кадри бягат на тълпи от Източна Европа . 0| 5275 |06.07.2007 Интърнешънъл Хералд Трибюн: Квалифицираните служители масово напускат Източна Европа . 1| 4724 |06.07.2007 Кадри бягат на тълпи от Източна към Западна Европа . 2| 5237 |06.07.2007 Австрийският "Дер Щандарт": Станишев и Сакскобургготски имат своите кандидати за министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads